Aktuelno
aktuelno/26.06.2020.

Viber prekinuo saradnju sa Fejsbukom

aktuelno
  • tech-lifestyle
Autor fotografije:

Kaleidoskop media/Izvor: RTS/Foto: tech-lifestyleRakuten Viber, jedna od vodećih aplikacija za razmenu poruka i besplatnu i bezbednu komunikaciju na svetu, objavila je da prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom. Zloupotreba korisničkih podataka i nemogućnost suprotstavljanja nasilničkoj retorici Fejsbuka prešli su svaku meru, saopštio je Vajber.

Viber će ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, kao i obustaviti zakup reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit ("Prekinite mržnju radi profita") sa ciljem bojkotovanja Fejsbuka, prenosi RTS.

Kampanja, koja je započeta u SAD-u nakon što je Fejsbuk odbio da preduzme akcije protiv statusa Donalda Trampa za koje su kritičari rekli da podstiču nasilje, sada je prerastao u međunarodni pokret, piše Gardijan.

"Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedelja, grupacija čije su članice šest organizacija, a među njima 'Liga protiv prezira' (Anti-defamation League) i 'Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti' (NAACP) - apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje", saopštio je Viber.

Niz negativnih događaja, tokom kojeg se odigrao i neslavni skandal sa firmom "Kejmbridž analitika", kada je spomenuta firma za politički konsalting nezakonito prikupljala i koristila podatke skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka, kulminirao je, kako navodi Viber, u ovoj poslednjoj aferi sa govorom mržnje.

"U tom smislu, 'Viber' je odlučio da se solidariše sa ciljevima pokreta #StopHateForProfit i nadalje prekine sve poslovne odnose sa 'Fejsbukom'", napominje kompanija Viber.

Globalni generalni direktor Vibera Đamel Agaua izjavio je da Fejsbuk nastavlja sa praksom pogrešne interpretacije svoje uloge u savremenom svetu.

"Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir – ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko. Mi nismo tumači istine, ali je istina to da mnogi ljudi doživeli neprijatnosti usled neograničenog širenja nasilnog sadržaja - i kompanije jednostavno moraju da se jasno suprotstave ovoj pojavi", ističe Agaua.

Aktivnosti čiji će ishod biti uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Viber će biti okončane do početka jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno.


PROČITAJTE I:

FILMSKO OSTRVO POPRIŠTE MEĐUNARODNOG SPORA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.