Identitet u amanet
identitet u amanet/24.06.2018.

Uzmi me za kuma – poziv mladencima!

identitet-u-amanet
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • macvainfo.rs
  • Predratna svadba u Srbiji / Privatna arhiva
  • Pixabay
  • Svadba princeze Marije i kralja Aleksandra
  • Predratna svadba u Srbiji / Privatna arhiva
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: Dragana Nikoletić

Porodica, kao osnovna ćelija društva, u ozbiljnoj je krizi, lamentiraju tradicionalno nastrojeni sociolozi, globalno. Oni što prate nove svetske džender trendove, zagovaraju svečane toalete za tri vrste klijentele, muške, ženske i srednje, poslednjih označenih valjda sa “the” na engleskom, ili tačnije - na “američkom”.

Srbi su od tvrdokorne sorte, još uvek pretežno patrijarhalni, ali su i naši običaji “džentrifikovani”, pogospođeni modom sa Zapada. Tako će malo koja svadba proći bez bacanja bidermajera, sve i ako ima i pucanja u jabuku, i  posipanja pšenice, i “prodaje” mlade, kićenja svatova…

Mnoga će mlada da se seti da nagazi mladoženju, ne bi li domom gospodarila, iako se tako na brak ovde suštinski ne gleda. Za autom novopečenog bračnog para, čangrljaće konzerve sve i ako su se protagonisti venčali u jelecima.

Da ne dužimo priču: identitet se gubi usled nepoznavanja svoje drevne prakse, opstale uglavnom po selima. Neki se svadbari trude da održe nit sa prošlošću, ali opet nešto pobrkaju.

Stoga ćemo serijom tekstova u okviru projekta “Identitet u amanet” (prva faza – svadbeni običaji), podržanom od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Etnografskog muzeja u Beogradu, pokušati da razdvojimo istinu od predubeđenja, “pravo” od falsifikovanog.

U detirmisanoj želji da budemo vodič narednim generacijama, Kulturnom centru Kaleidoskop i magazinu Kaleidoskop media je potrebna pomoć čitalaca ukoliko su upoznati sa svadbenim običajima svoga kraja.


Znanje o ovoj oblasti, svadbenoj, krhko je i u naučnim krugovima, jer materijal za istraživanje bukvalno nestaje pred očima etnologa. Razlozi su brojni, od praktičnih preko socioloških, filozofskih i psiholoških, pa sve do potpune indolencije prema sopstvenoj kulturnoj baštini, iako to što smo bili čini to što smo sada.

Podsećanja radi, postoji materijalno i nematerijalno nasleđe. Prvo čine manastiri, tvrđave, muzeji za sve slikama, skulpturama i drugim artefaktima... Nematerijalno, kao što i samo ime kaže, neopipljivo je i prenosi se kroz usmena predanja i jezik, društvene događaje, običaje i rituale, zanate, verovanja, izvođačke umetnosti...

Očuvanje tog važnog korpusa podrazumeva razne mere, od identifikacije, do vrednovanja i prenošenja, posebno putem neformalnog obrazovanja, čemu Kaleidoskop media kani da pripomogne najavljenom serijom tekstova. A stavljajući u fokus svadbe, još neprepoznate kao elemente od posebnog značaja za kolektivnu identifikaciju.

Konvencijom o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, UNESCO je uspostavio Reprezenttivnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i listu činilaca kojima je potreban poseban tretman, jer odumiru. Ustanovljena je i Komisija kojoj se ispostavljaju novi predlozi, a koja je već „aminovala“ da se krsna slava i kolo nađu na popisu globalno najznačajnijih za izuzimanje od zaborava. Lista elemenata od nacionalne važnosti mnogo je duža, sa 37 stavki, uključujući izradu pirotskog kačkavalja, belmuž, kosovski vez, zlakusku grnčariju, pevanje uz gusle, pazarske mantije... Svaki od lokalnih simbola identiteta ovde se našao na predlog nekog udruženja, institucije i pojedinca. 

Svadbe na tom popisu nema, a naše je mišljenje da bi trebalo da bude, dok sve lončiće nismo pobrkali.

Zato vas pozivamo da nas upoznate sa svadbenim običajima iz svog regiona, uputite na neku svadbu sa tradicionalnim obeležjima. Molimo vas da se bar setite kako je „sudbonosno ’da’“ izgovorila vaša baka, kako je svoju mladu preko praga preneo neki vaš predak po bilo kojoj liniji.

Pozivamo čitaoce iz cele Srbije, kao i one iz dijaspore da nas kontaktiraju na mejl adresu redakcija@kaleidoskop-media.com ili telefone redakcije koje možete pronaći na našem portalu u rubrici Kontakt.

Ukoliko vi ili neko iz vašeg okruženja planira venčanje koje će sadržati tradicionalne običaje ili je to već uradio pišite nam i ostavite podatke. Kontaktiraćemo vas i naša ekipa će na licu mesta zabeležiti ovaj svečani dan i pripeme koje mu prethode. Fotografisaćemo, snimati, razgovarati, a potom zaokružiti celinu koja će biti objavljena u našem magazinu. Ukoliko imate snimke svadbe sa tradiocionalnim elementima koja je već obavljena rado ćemo zajedničkim snagama uraditi rekonstrukciju.

Tradicionalne svadbe koje zabeležimo u 7 regiona Srbije ostaće trajno dokumentovane i u Etnografskom muzeju Beograda. Posetićemo sledeće regione: Vojvodinu, Centralnu Srbiju, Istočnu Srbiju, Zapadnu Srbiju, Južnu Srbiju, Kosovo i Beograd.

Zajedno ćemo sklopiti slagalicu od slika, čemu Kaleidoskop media i služi, da zbira šarene segmente u konkretnije obrise. U ovom slučaju, obris našeg identiteta koji ćemo ostaviti u nasleđe novim naraštajima.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:
 
VENČANJA NOVOG DOBA - ALL ШИК&EXCLUSIVE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.