Klik na svetlost
klik na svetlost/19.09.2018.

Odustajem od polemike sa pustoglavim

klik-na-svetlost
  • Printscreen / YouTube / RTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Čuvajući dostojanstvo Ministarstva kulture i informisanja, i svoje lično, nisam u prilici da gospodinu Mitroviću odgovorim na način i jezikom koji se neguje u delu programa njegove televizije, a koji bi jezik, nesumnjivo, sasvim precizno razumeo, navodi se u današnjem saopštenju ministra Vladana Vukosavljevića.

Prenosimo integralno saopštenje:

Ovako, svesno rizikujući da ostanem neshvaćen, ohrabrujem ga da, uprkos neslaganju sa sagovornicima, počne da oblikuje svoje izražavanje u skladu sa opšteprihvaćenim normama komunikacije, koje i dalje važe u javnom prostoru. Taj proces, iako za početnike težak i mukotrpan, na kraju uvek daje pozitivne rezultate.

Takođe, nadam se da su kognitivni kapaciteti gospodina Mitrovića bili samo trenutno u krizi, kada mi je pripisao upravo suprotno od onoga što sam rekao. Dakle, uz nadu da je kriza bila prolaznog karaktera, obaveštavam ga da sam rekao da Srbi NISU narod ludaka, uprkos njegovim višegodišnjim zapaženim naporima da tu činjenicu promeni.

Nastaviću da pozivam i Mitrovića i sve druge korisnike nacionalnih frekvencija da u svojim programima smanjuju količine prostakluka, verbalne i telesne pornografije i drugih skarednih oblika ponašanja.

Ovo društvo zaslužuje da bude od toga pošteđeno, a „liberalni modeli“ u medijima pružaju dovoljno mogućnosti za proizvodnju zabavnih programa doličnog sadržaja. Naravno, neophodan preduslov za to je ukupna društvena i moralna artikulisanost proizvođača takvih programa.

Konačno, ako me Mitrović zbog stavova koje iznosim smatra „inkvizitorom“ neukusa, duhovne bede i prostakluka, onda to shvatam i kao neku vrstu komplimenta, na čemu mu se zahvaljujem. O solidnosti naših karaktera neka sudi javnost, dali smo, svaki ponaosob, dovoljno argumenata za procenu.

Uzvraćam mu želje za dobro zdravlje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su rijaliti programi stvar nadležnih regulatornih tela, a ne vlade, ali i navela da je rijalitije u Srbiju uveo Dragan Đilas, a ne Željko Mitrović.

– Rialiti programe u Srbiju nije ni doveo ni uveo Željko Mitrović nego Dragan Đilas i to ih je uveo preko televizije koja je bila simbol kulture i alternativne scene, a to je B 92. I nije ni to bilo dovoljno, nego je kuću Velikog brata izgradio u Pioniskom gradu, gde upravo treba da se bavimo decom i obrazovanjem. U ovom tenutku to je stvar regulatornih tela, a  ne Vlade Srbije i mislim da svako treba da radi svoj posao. Slažem se apsolutno sa ministrom prosvete da mi treba da popularizujemo kuturne i obrazovne programe, ali nažalost ili na sreću, čini mi se ipak na sreću, mi ne možemo da se bavimo programima privatne televizije – rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara šta misli o ideji ministra kulture da bi rijaliti programe trebalo dodatni oporezovati, Brnabić je rekla da to nije pitanje za nju, jer nije ni dovoljno stručna, niti ima dovoljno podataka i analiza da bi takvu odluku donela.

Reagujući na izjavu Brnabićeve da je rijaliti programe u Srbiju uveo on, a ne Mitrović, Dragan Đilas je rekao da je porediti Velikog brata u kojem je, podsetio je, pobedio profesor muzike Ivan Ljuba, sa Pinkovom Zadrugom u kojoj pobeđuju "raznorazne Lune i Kije" jednako besmisleno kao porediti premijerku Brnabić i nemačku kancelarku Angelu Merkel.


PROČITAJTE I:

MINISTAR: PINK DA SMANJI PROSTAKLUK
MIHAILO MEDENICA: ZADRUGA - ANA KARENJINA I OSTALE CUPIPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.