Aktuelno
moja-kafica
moja-kafica
aktuelno/26.02.2020.

Puls Evrope - medijske posete EU

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Lela MilivojevićNovi projekat "Puls Evrope - medijske posete EU" omogućiće novinarima da posete evropske zemlje i kroz svoje izveštaje približe građanima Srbije izazove sa kojima su se članice Unije suočavale tokom procesa EU integracija, kao i da povećaju svest o procesu pristupanja EU.

Projekat koji je počeo u febuaru ove godine, trajaće do avgusta 2022. i obuhvatiće oko 200 novinara koji će imati priliku da unaprede svoja znanja i veštine kako bi doprineli poboljšanju medijskog profesionalizma u Srbiji. Prve zemlje koje će novinari ovog proleća posetiti, biće Nemačka, Hrvatska, Rumunija i Francuska.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je na predstavljanju projekta rekao da "Puls Evrope" predstavlja dodatan instrument da mediji bolje upoznaju EU, ali i priliku da novinari steknu nova iskustva i "osete kakav je puls Evrope".

"Projekat je deo širih nastojanja da ispunimo potrebe medijske zajednice u Srbiji. Osnaživanje novinara, istraživačko novinarstvo, profesionalizam i nezavisnost medija ciljevi su koji se uklapaju u našu agendu", izjavio je Fabrici i podsetio da je EU ranije dala Srbiji nepovratna sredstva od 1,2 miliona evra kao podršku medijskoj sceni.

Vođa projeta Marina Rakić istakla je da je cilj približiti evropske integracije građanima Srbije kroz izveštavanje iz Evrope. Ona je precizirala da pravo učešća imaju svi mediji koji poštuju novinarski kodeks i etičke standarde, a da novinari imaju potpunu slobodu u biranju tema i sagovornika.

Marina Rakić / Foto: Lela Milivojević

Pored medijskih profesionalaca, projekat će omogućiti posete zemljama EU i studentima, omladinskim aktivistima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima republičkih i lokalnih vlasti koji se bave procesom evropskih integracija.

Ciljevi projekta su da se približi građanima Srbije, kroz medijske izveštaje, kako su zemlje članice EU uspešno savladale izazove sa kojima se Srbija danas suočava u okviru procesa EU integracija, da se poveća kvalitet medijskih informacija o procesu pristupanja EU i da se poveća svest o procesu pristupanja Srbije EU.

Projekat "Puls Evrope - medijske posete EU" finansira EU, a sprovodi ga Gete institut u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Poziv za učešće je otvoren tokom čitavog trajanja projekta. Dovoljno je poslati mejl sa predlogom teme i sinopsisom planiranog priloga na adresu office@mediatrips.eu.


PPROČITAJTE I:

UŽICE DOBIJA ARHEOLOŠKI PARK


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.