Identitet u amanet
identitet u amanet/16.08.2019.

Župa postaje mesto arheološkog hodočašća

identitet-u-amanet
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas lokalitet Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, gde je u ponedeljak pronađena monumentalna figurina "župske venere" za koju se procenjuje da je nastala u periodu od 4.500 do 3.500 godina pre nove ere. Ovaj izuzetan nalaz može biti potvrda ranijih pretpostavki da je u Vitkovu bio religiozni centar vinčanske kulture.

„Tajne vinčanske kulture polako izlaze na videlo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture. Zadatak Ministarstva kulture i informisanja jeste da obezbeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i Ministarstvo će uraditi sve da obezbedi što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja“, rekao je Vukosavljević.

Rukovodilac arheoloških istraživanja Gordana Čađenović i Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figuru, predstavile su ministru dosadašnja istraživanja i najnovija otkrića na lokalitetu. Vukosavljević je lokalitet obišao zajedno sa saradnicima za oblast kulturnog nasleđa, u društvu direktora Narodnog muzeja Kruševca Gorana Vasića, Zavičajnog muzeja Župe Ivana Brborića i predsednika opštine Aleksandrovac Mirka Mihajlovića.

Arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić, Foto: Privatna arhiva

Ovom prilikom Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja obezbediti sredstva za nastavak arheoloških radova na lokalitetu do kraja godine, kao i da će pružiti podršku budućim sistematskim istraživanjima ovog naselja iz mlađeg neolita. Ministar je najavio mogućnost da se lokalitet Vitkovačko polje, kada se steknu uslovi, uključi u kapitalni projekat „Vinča“ kao integralni deo vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture na svetu.

„Projekat „Vinča“ uvršten je kao strateški projekat Ministarstva kulture i informisanja. Tamo će biti ulagana velika novčana sredstva u naredne tri godine, ali verujem da će i Vitkovačko polje, zahvaljujući ovom otkriću biti u prilici da se visoko popne na lestvici prioriteta Ministarstva. To ovaj lokalitet i ova vrsta istorije zaslužuju, kao i stručnjaci iz ustanova kulture koji su na tome radili, i koji će na tome raditi i ubuduće“, rekao je ministar.

Figurina je pronađena u fragmentima, Foto: Privatna arhiva

U znak pažnje za posvećenost i istrajnost u svom poslu ministar Vukosavljević je, u ime Ministarstva, dodatno finansijski stimulisao rad celokupnog tima stručnjaka i saradnika na arheološkom iskopavanju.

„Ovo je značajan dan za srpsku i svetsku arheologiju. Vinčanska kultura nam pokazuje svoje velike rezultate i izgleda da smo na tragu i na lokalitetu koji će nam pružiti još kvalitetnih nalaza. Ministarstvo kulture će učiniti sve da maksimalno izdašno pomogne buduća istraživanja i arheološke radove na ovom području“, zaključio je Vukosavljević.

Nakon posete lokalitetu ministar je obišao Zavičajni muzej Župe, u kom se pored ostalog čuvaju i čuvene župske venere: "Lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "Venus de Župa" (Ružica), "Madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i “Madam de Venčac". Ove figure boginje plodnosti bile su delo prvih zemljoradnika koji su naseljavali ove prostore pre više od 6.000 godina.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box