Aktuelno
aktuelno/2.09.2019.

U ime rijalitija - Sloboda ili nasilje

aktuelno
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Razgovor sa organizatorima inicijative U ime kulture, koji su tokom juna organizovali kampanju skupljanja potpisa za ograničenje rijaliti programa na nacionalnim frekvencijama biće održan 7. septembra sa početkom u 19 časova u Kulturnom centru Rex (Maksima Gorkog 17a) u Beogradu.

Na razgovoru će se razmatrati ciljevi i rezultati ove kampanje, kao i pitanje zašto fenomen rijaliti i dalje ne prestaje da izaziva brojne komentare i oprečne stavove u stručnoj i široj javnosti.

Iako se često pominje da prikazivanje ovakvih programa štetno utiče na samo društvo, i dalje nisu jasno utvrđene uzročno-posledične veze ovog tipa programa i određenih trendova ponašanja u društvu, kao i to da li i koliko plasiranje ovakvih programa utiče na mlade i formiranje njihovih vrednosti. Sa druge strane, postavlja se pitanje da li se uskraćivanjem prikazivanja rijaliti programa vrši medijska cenzura, ili se pokušava odbraniti određeni javni interes, koji se, na primer, zalaže za više kulturnih programa na nacionalnim frekvencijama.

Krajem juna ove godine iz organizacije Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), zajedno sa udruženjem Srbija u pokretu, pokrenuta je akcija prikupljanja potpisa za ograničenje rijaliti programa na frekvencijama nacionalnih televizija. Tokom trajanja akcije prikupljeno je preko 40.000 potpisa, i samim tim udruženja su stekla pravo da iznesu inicijativu pred poslanike Narodne Skupštine.

U razgovoru sa predstavnicima organizacija Savom Manojlović (UZUZ), Marinom Pavlić (Srbija u pokretu), Kristinom Urošević i Marijom Živić (studentski klub Pravnog fakulteta) i Sarom Kačarević (Kultivizator) učesnici će se baviti uobičajeno shvaćenim uzrocima i posledicama ovakvih televizijskih sadržaja, da li oni predstavljaju tek „realni“ odraz društva ili tendenciozno „uputstvo“ za ponašanje u njemu i da li bi drugačiji ili neki u vrednosnom smislu sasvim suprotni medijski sadržaj doveo do opšteg poboljšanja ponašanja u društvu.

Takođe, razgovor će se voditi i o značaju ovakvih protestnih akcija, kao i šta će se preduzeti u zavisnosti od ishoda glasanja poslanika Narodne Skupštine.


PROČITAJTE I:

KAMPANJA ZA OGRANIČENJE RIJALITI PROGRAMAP


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.