Klik na svetlost
klik na svetlost/11.05.2018.

OTVOREN NAJVEĆI ZIP-LAJN U SRBIJI

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media


U zlatiborskom selu Ljubiš otvoren je najduži „Zip line“ spust u Srbiji. Preletanjem preko sajle duge više od pola kilometra posetioci imaju priliku da uživaju u prirodnim lepotama ovog sela na oko 23 kilometra od centra Zlatibora.

Dužina trase je 550 metara, a sajla velike nosivosti je u najvišem delu na oko 130 metara od zemlje, dok vožnja traje skoro minut.Pokretač projekta i vlasnik Miroslav Šaptović dobio je ideju prilikom posete Đurđevića Tari u Crnoj Gori. Najpre je dobio saglasnost od opštine Čajetina, zakupio imanje za startnu stanicu, a od kuma dobio na poklon za završnu, dobio sve potrebne dozvole i testiranja, a kako kaže u poslednjih godinu dana se maksimalno posvetio projektu, s obzirom da ranije nije imao iskustva. Sa porodicom i prijateljima koji su pomogli u izgradnji će i raditi na ovoj atrakciji, a planiraju uređenje prilaza, nabavku još opreme i dodatne sadržaje.„Palo mi je na pamet da u svom selu otvorim to, i puno mi je pomogao vlasnik Zip lajna na Đurđevića Tari. Moja očekivanja su da otplatim novac koji sam ovde uložio, imam veliku porodicu, pa nek ima svako neku skromnu platicu od toga, i da povratimo turiste na selo. Sajla je nosivosti 24 tone, kolica na kojima se vozi i sedišta su atestirana, ceo projekat mi je radio građevinski inženjer. Ovo je maksimalno bezbedno, jedino ko se baš plaši i ne može, on ne mora ni da se vozi“, kaže Šaptović, kojem će u radu pomagati i sin Uroš. Lokacija iznad restorana Pećinar na otvaranju je bila dobro posećena, a radno vreme je svakog dana od 10 do 19 časova i do 1. juna će važiti promotivna cena vožnje – 1000 dinara. Zip lajn Ljubiš će raditi tokom prolećne i letnje sezone, i kada vremenski uslovi budu dozvoljavali.Povodom otvaranja zip lajnom se spustio i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović ističući da je značajno da se turističke atrakcije prave i van centra Zlatibora, dok potpredsednica Bojana Božanić dodaje da je Ljubiš prelepo selo, koje turisti posećuju i očekuje da će najduži zip lajn u Srbiji odlično raditi.

PROČITAJTE JOŠ: JUBILEJ ORGANIZOVANOG TURIZMA NA ZLATIBORU

Da podsetimo, kraći zip lajn postoji i na Torniku, a ranije je bio i deo adrenalinskog sadržaja na Hils ap festivalu. U Srbiji postoje ovakve vožnje na Adi, Kopaoniku, Divčibarama… Najduži zip lajn na svetu DŽabel DŽais u Ujedinjenim arapskim emiratima dugačak je preko 2.300 metara i otvoren je u februaru 2018. godine.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box