Identitet u amanet
identitet u amanet/4.01.2020.

Vladika Grigorije:Vratili ste dostojanstvo

identitet-u-amanet
  • Sabornik
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Sabornik/ Nikola StankovićVladika diseldorfski i nemački Grigorije izjavio je večeras na litiji u Podgorici da su okupljeni vernici vratili dostojanstvo jer se bore za hrišćansku pravdu na hrišćanski način.

U večerašnjoj litiji u Podgorici koju je predvodio Mitropolit Amfilohije učestvovalo je više od deset hiljada građana. Sabranom vernom narodu pročitano je saopštenje Svetog Sinoda SPC nakon čega im se obratio Episkop diseldorfsko-nemački Grigorije.

Vladika Grigorije je u Podgoricu došao kako bi podržao episkope, sveštenstvo i verni narod i preneo im molitvenu podršku više od 600.000 srpskih pravoslavnih vernika čiji je nadležni Episkop u Nemačkoj.

”Braćo i sestre ja sam došao samo iz jednog razloga: danas je najveća čast za svakog pravoslavnog hrišćanina, čoveka, da bude u Crnoj Gori. Bilo je i neko vreme kad smo mi koji smo poreklom iz Crne Gore prestali da se hvalimo time, ali sada je ponovo velika pohvala svakome ma gde da živi na svetu da se pohvali da je poreklom iz Crne Gore. To je zato što ste vi najživlja Crkva živoga Boga danas u Evropi” – poručio je Vladika Grigorije sabranom narodu koji je sa oduševljenjem primio ove njegove reči.

Grigorije je istakao da u Nemačkoj živi biše od 600.000 pravoslavnih Srba i oko 3.000.000 pravoslavnih hrišćana koji se dive borbi našeg naroda u Crnoj Gori.

”Oni se dive vašoj borbi za slobodu, za najviše hrišćanske vrednosti, za civilizacijsko dostignuće koje je utemeljeno na hrišćanstvu, dive se i mole se. I prema tome nije moguće da mi budemo poraženi, jer ko je sa Hristom zna da Hristos pobeđuje” – naglasio je Vladika Grigorije.

Vladika je rekao da ono što je najdivnije ovih dana jeste to što su pravoslavni vernici u Crnoj Gori vratili dostojanstvo našem narodu u Evropi.

”Niko više na nas ne može da pokazuje kao na divljake, nego kao na ljude koji se bore dostojanstveno za pravdu, za hrišćansku pravdu i hrišćanske vrednosti na hrišćanski način. To je velika nada za sve nas i zato sam morao biti večeras ovde kao Episkop našeg naroda tamo, ali i kao neko ko je zahvalan vama što ste bili s nama kad je bilo nama teško u Hercegovini i u Bosni i u svim krajevima gde živi naš narod” – rekao je Grigorije.

Vladika je objasnio da ne postoji ni jedna Crkva, ni jedan grad u toj velikoj zemlji u koju sad svi žele da idu iz raznih razloga, a najviše iz razloga što postoji zakon o neotuđivoj verskoj slobodi i podsetio da su Nemci međusobno ratovali trideset godina, da bi na kraju shvatili da nema ništa važnije ni vrednije od ljudske ličnosti i da je najveći ljudski greh gaziti bilo čiju slobodu.

”Oni su kao što znate stravično grešili jedni prema drugima i iz tih stravičnih grešaka izvukli pouku. I mi moramo da izvučemo pouku iz naše istorije ali daj Bože da ne bude ni jedne kapi ni znoja, ni suza, ni krvi, jer je ova zemlja utemeljena od Nemanjića, od Petrovića, utemeljena na Novom Zavetu i utvrđena na Kosovskom Zavetu i ne može ova zemlja biti ništa drugo do ono što je, a ona je zemlja Svetog Save i Vladika Rada, a vi ste njihov narod braćo i sestre i ova je stvar samo između vas i Boga, nije više važan tu ni jedan čovek, niko nije bitan osim vas kao naroda Božijeg i Boga živoga i zato je već jasno ko je pobednik” – poručio je Vladika Grigorije narodu koji se sabrao na platou ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, nakon čega je u kripti hrama održao predavanje o temi “Vera i izazovi savremenog doba” a uz predavanje predstavio i svoju novu knjigu “Gledajmo se u oči”.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

PATRIJARH PAVLE: ANĐEO NAŠEG NEBA

HODŽAJ: CRKVE PRIPADAJU KOSOVU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.