Identitet u amanet
identitet u amanet/25.06.2019.

Užice dobija arheološki park | FOTO

identitet-u-amanet
  • NeoLIFE
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: NeoLIFE / 3D modelUžice će sledeće godine dobiti arheološki park - repliku neolitskog naselja Staparska gradina. Biće to drugi arheološki park u Srbiji, a njegovu izgradnju EU je podržala sa 600.000 evra.

Na lokalitetu koji je smešten unutar predela izuzetnih odlika „Klisura reke Đetinje“ čija je zaštita u toku, pored izgradnje arheološkog parka, biće osmišljeni animacijski sadržaji koji se odnose na obradu gline, kostiju, kamena i kože, kao i kurs arheologije za najmlađe, a sve u cilju široke participacije građana, ljubitelja prirode i kulture, kao i domaćih i stranih turista iz regiona i sveta.

- Aktivnosti na projektu sprovode u skladu sa planiranim vremenskim okvirom, a buduće neolitsko naselje biće koncipirano u skladu sa iskustvom partnera iz Tuzle i najboljim primerima iz Evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom uz korišćenje postojeće arhivske građe sa arheoloških lokaliteta Velika i Mala gradina u Staparima, rekla je Snežana Milisavljević, menadžerka projekta NeoLIFE na današnjem predstavljanju u Narodnom muzeju u Užicu.

NeoLIFE je prezentovan u okviru kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, 25. juna 2019. godine prezentovani su rezultati projekta NeoLIFE u Narodnom muzeju u Užicu.

Arheološki park se gradi od materijala koji su se koristili u to vreme i sam proces nastajanja parka biće svojevrsna atrakcija. Ovim projektom, osim izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor, biće nabavljena i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

Od budućeg arheološkog muzeja na otvorenom Užičani očekuju veliki iskorak kada je turizam u pitanju, s obzirom da veliki broj školskih ekskurzija, istraživača, turista i Užičana posećuje ovu destinaciju. Sa arheološkim parkom, u čijoj blizini su Stari grad i Stara hidrocentrala, značajno će se povećati atraktivnost Užica kao turističke destinacije, koji su do sada grad na Đetinji često mimoilazili na svom putu ka Zlatiboru, Zlataru i Tari.

Projekat Neolife realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. 

Projekat "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE" zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).


PROČITAJTE I:

LEPENSKI VIR U POPULARNOJ KULTURI

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.