Identitet u amanet
identitet u amanet/25.06.2019.

Užice dobija arheološki park | FOTO

identitet-u-amanet
  • NeoLIFE
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: NeoLIFE / 3D modelUžice će sledeće godine dobiti arheološki park - repliku neolitskog naselja Staparska gradina. Biće to drugi arheološki park u Srbiji, a njegovu izgradnju EU je podržala sa 600.000 evra.

Na lokalitetu koji je smešten unutar predela izuzetnih odlika „Klisura reke Đetinje“ čija je zaštita u toku, pored izgradnje arheološkog parka, biće osmišljeni animacijski sadržaji koji se odnose na obradu gline, kostiju, kamena i kože, kao i kurs arheologije za najmlađe, a sve u cilju široke participacije građana, ljubitelja prirode i kulture, kao i domaćih i stranih turista iz regiona i sveta.

- Aktivnosti na projektu sprovode u skladu sa planiranim vremenskim okvirom, a buduće neolitsko naselje biće koncipirano u skladu sa iskustvom partnera iz Tuzle i najboljim primerima iz Evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom uz korišćenje postojeće arhivske građe sa arheoloških lokaliteta Velika i Mala gradina u Staparima, rekla je Snežana Milisavljević, menadžerka projekta NeoLIFE na današnjem predstavljanju u Narodnom muzeju u Užicu.

NeoLIFE je prezentovan u okviru kampanje zaštite životne sredine „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ koju sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, 25. juna 2019. godine prezentovani su rezultati projekta NeoLIFE u Narodnom muzeju u Užicu.

Arheološki park se gradi od materijala koji su se koristili u to vreme i sam proces nastajanja parka biće svojevrsna atrakcija. Ovim projektom, osim izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor, biće nabavljena i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

Od budućeg arheološkog muzeja na otvorenom Užičani očekuju veliki iskorak kada je turizam u pitanju, s obzirom da veliki broj školskih ekskurzija, istraživača, turista i Užičana posećuje ovu destinaciju. Sa arheološkim parkom, u čijoj blizini su Stari grad i Stara hidrocentrala, značajno će se povećati atraktivnost Užica kao turističke destinacije, koji su do sada grad na Đetinji često mimoilazili na svom putu ka Zlatiboru, Zlataru i Tari.

Projekat Neolife realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. 

Projekat "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE" zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).


PROČITAJTE I:

LEPENSKI VIR U POPULARNOJ KULTURI

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box