Aktuelno
aktuelno/2.12.2021.

Mokra Gora na vrhu sveta

aktuelno
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Gordana Tadić

 

Mokra Gora je na današnjem zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu proglašena za jedno najboljih turističkih sela na svetu.

Mokra Gora je izabrana među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.
Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti.

„Biti izabran za najbolje turističko selo sveta je vrhunski uspeh sela Mokra Gora, Turističe organizacije Užice, grada Užica, i Republike Srbije“, poručili su iz Turističke organizacije Užica.

Osim Mokre Gore, za to priznanje su konkurisali još dva sela iz Srbije – Gostilje na Zlatiboru i Tršić kod Loznice.

Mokra Gora je stekla svetsku popularnost „Šarganskom osmicom“, obnovljenom prugom uskog koloseka, a kasnije i etno-kompleksom Drvengrad, na brdu Mećavnik, koji je izgradio reditelj Emir Kusturica, a u kome se godinama organizuju Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ i drugi kulturni sadržaji.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.