Muzika
muzika/9.04.2019.

Turneja Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media 

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra sutra kreće na turneju po Srbiji, u okviru koje će 16. i 17. aprila nastupiti u Kolarčevoj zadužbini.

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra je međunarodni ansambl sa sedištem u Barseloni. Pored Ivana Kovačevića koji je iz Beograda, bend čine španska pevačica Sandra Sangjao, italijanski harmonikaš Matija Širosa, francuski gitarista Žilijen Šanal, perkusionista iz Grčke Stelios Togijas, katalonski klarinetista Dani Karbonelj i ukrajnski violinista Oleksandar Sora. 

Kako je to Srbin "prevario" ostale i okupio ih na jednom mestu da sviraju balkansku muziku, opisuje Ivan Kovačevića iz Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

"To se sve desilo slučajno. Mi smo kao socijalna slika Barselone. Zaista ima ljudi iz celog sveta i većinu ih privlači umetnost. Barselona nije grad za ljude koji idu trbuhom, nego dušom za kruhom. Mogao bih slobodno da kažem da su oni mene više 'nasamarili' nego obrnuto... Realno, sve nas je privukla balkanska muzika u istom momentu karijere, iako smo svi imali potpuno drugačije geografske i muzičke korene. Upoznavali smo se svirajući na džem sešnima u Barseloni, odatle je sve počelo", odgovara Ivan.

A na pitanje šta su članovi benda koji nisu sa balkanskog podneblja uneli u muziku kontrabasista Ivan Kovačević odgovara: "Mislim da je svako doneo svoj karakter, kako lični, tako i muzički. Iskustva, pogled na svet, energija svakog člana, to je ono što se ne može prepoznati, ni otkriti odakle dolazi. Balkanska muzika nas je inspirisala da zajedno napišemo jednu priču iz nekog ličnog ugla".

Jedinstven i savremen zvuk ovog ansambla dolazi iz posvećenog i strastvenog proučavanja melodija, sazvučja i karaktera romske, klezmer, balkanske i mediteranske muzike.

Ovaj sedmočlani sastav pobuđuje interesovanje širom Evrope svojim jedinstvenim stilom koji sažima muziku Balkana, Srednjeg istoka i obala Mediterana.
 
Orkestar Barcelona Gipsy Balkan je izrastao iz orkestra Barcelona Gipsy Klezmer, koji je za tri godine postojanja i negovanja izvorne muzike raznih naroda privukao neverovatnu pažnju publike iz celog sveta.
 
Snimci njihovih koncerata, kao i pojedinačni spotovi na YouTube-u imaju po nekoliko stotina hiljada pregleda.


PROČITAJTE I:

SVETSKI DAN GRAMOFONSKIH PLOČA U BEOGRADU


Pored Beograda, bend će nastupiti i 10. aprila u Užicu (Kulturni centar), 11. aprila u Čačku (Dom kulture), 12. aprila u Somboru (Narodno pozorište) dok će u Novom Sadu odžati dva koncerta 13. i 14. aprila (Studio M).

Podsetimo se kako je bilo na koncertu u Sava centru prošle godine u okviru "Avo Kanto" turneje.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.