Identitet u amanet
identitet u amanet/2.04.2019.

Sprečeno rušenje Krstionice u Crnoj Gori

identitet-u-amanet
  • Manstir Miholjska prevlaka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Pokušaj Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORT) i firme koju je ono angažovalo da sruši podignutu krstionicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na prevlaci kod Tivta, rano jutros nije uspeo.

Jake policijske snage opkolile su rano jutros krstionicu „Suza Njegoševa“ na Prevlaci Svetog Arhangela Mihaila, kod Tivta, da bi se povukle oko 7 sati i 30 minuta.

Iako je rušenje krstionice bilo najavljeno za 9 časova, policija je došla u 4.35 minuta i to sa ugašenim svetlima sa mora, pokušavši da tajno i nečujno opkole Krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj.

Izvršitelji su do krstionice, koja se nalazi na ponti sa južne strane Ostrva cveća, pokušali da dođu sa mora, plovilima plovne jedinice MUP-a, dok je na kopnu bilo prisutno više desetina pripadnika Interventne jedinice MUP-a sa opremom za razbijanje demonstracija.

Predstavnici policije pozvali su okupljeno sveštenstvo i vernike koji su stajali oko krstionice da se raziđu, jer "ovo je teritorija Crne Gore i treba da se uklonite". Okupljeni građani i sveštenik Mijajlo Backović su to odbili, a policija nije intervenisala.

Backović je otišao na informativni razgovor u policiju, gde su sa njim razgovarali čelnici CB Herceg Novi i Agencije za nacionalnu bezbednost za Boku kotorsku, pokušavajući da ga ubede da sveštenstvo i vernici odustanu od čuvanja malog objekta za kojeg je građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju.

Backović je to odbio, nakon čega se vratio kod vernika na Prevlaku i oni su ostali da čuvaju krstionicu. 

Policiju, koja je došla da ih odatle ukloni, građani i sveštenstvo manastira su počastili su čajevima, sokovima i sendvičima, nakon čega su se jutros oko sedam časova policajci povukli.

Oko 9:45 sati na kapiji manastirskog kompleksa pojavio se građevinski inspektor Dragan Zejak, ali njemu nije dopušteno da uđe unutar kompleksa. Sveštenik Backović zahvalio mu se na ličnom korektnom odnosu, ali je podvukao da sveštenstvo i vernici neće dopustiti rušenje krstionice. 

Svenoćno bdenje služili su sveštenici Boris Radović, Miajlo Backović, Đorđe Orović iguman manastira Prevlaka arhimandrit Benedikt.

Jutarnju službu služili su episkop dioklijski Metodije, otac Momo Krivokapić namesnik Bokokotorski sa sveštenstvom iz Srpskog primorja.

Otac Backović: Napad po uzoru na NATO

Sekretar odbora za izgradnju manastira Prevlake otac Miajlo Backović pozvao je policajce da se povuku, pođu kućama i zagrlile svoju decu, kako bi bili ponosni na očeve koji nisu napravili bezumlje i poslušali naređenje da ruše svetinju.

Backović je, u izjavi za portal IN4S, osudio policijski desant.

– Kao teroristi, u toku noći, pokušali su da upadnu snage bezbednosti, a u tom trenutku mi je izgledalo kao NATO napad, jer su došli sa dva broda, sa čamcem i sa desantnim brodom, probali su da se iskrcaju na našu krstionicu, i da probaju da uđu na kapiju sa interventom jedinicom, kazao je on.

On je naveo da je imao razgovor sa načelnicima policije Tivat i Herceg Novi, koji su ga pitali na koji kompromis je spreman, na šta im je on odgovorio da je spreman samo na to da se krstionica ne ruši i da resorni ministar usliši molitve naroda da krstionica ostane tu gde jeste.

Backović je, takođe, podsetio i na reči premijera Duška Markovića, koji je pre nekoliko dana kazao da će se graditi tamo gde narod želi da se gradi, i isto tako da se neće graditi, tamo gde to narod ne želi.

Podsetimo, krstionica se nalazi u samom moru i predstavlja obnavljanje stare, izgrađene pre više od 11 vekova u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine. U 15. veku, nakon mletačkih osvajanja, prebačena je u Veneciju, a za vreme NDH 1942. godine preneta u Hrvatsku, gde se i danas nalazi.

Kada je grofica Katarina Vlastelinović 1833. godine kupila deo ostrva znajući za njegovu svetinju, ona je obnovila deo konaka i sagradila Crkvu Svete Trojice i predala je Njegošu.

U sklopu proslave 800 godina od autokefalnosti SPC i osam vekova godina od osnivanja prve Zetske episkopije na Prevlaci urađeni su projekti obnove, na osnovu arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu.

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se vrše krštenja i sve je više onih koji u letnjom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj podignuta mala crkva — Krstionica, posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu — Petru Drugom Petroviću Njegošu.
Crkva sa Krstionicom ima ukupno 11 kvadrata i po mnogima je i ovako nedovršena ukras obale i devastiranog ostrva. Ona ne samo da je u skladu sa potrebama i obnovom budućeg manastira već i sa arhitekturom 9. veka sa ovih prostora — crkva je osmougaona, na stubovima.


PROČITAJTE I:

MANASTIR STANJEVIĆI - SVEDOK VEKOVA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box