Identitet u amanet
moja-kafica
moja-kafica
identitet u amanet/1.08.2019.

"Pismo i tradicija" u Muzeju Vojvodine

identitet-u-amanet
  • Etnografski muzej u Beogradu
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPredmeti iz svakodnevne upotrebe od 18. do 19. veka, a koji se nalaze u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu, izloženi su u Muzeju Vojvodine Novom Sadu, u okviru postavke "Pismo i tradicija", autorke Vjere Medić.

Motivi slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz 19. i 20. veka, koji su deo kulturne tradicije Srba i drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima čine izložbu "Pismo i tradicija – natpisi na etnografskim predmetima", otvorenoj u Muzeju Vojvodine, a inicijalno postavljena 2016. godine u Beogradu, u okviru obeležavanja 115 godina postojanja Etnografskog muzeja.

Sastavljena iz čak 18 zbirki, predmeti postavke sistematizovani su u 8 funkcionalnih kategorija, a karakteriše ih raznovrsnost u tehničkom, funkcionalnom, sadržinskom i likovnom pogledu.

Izložba prikazuje motive slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz perioda 19. i 20. veka koji se čuvaju u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu. To su predmeti svakodnevne upotrebe iz okvira tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora na kojima su izvedeni motivi natpisa u više različith oblika.  

Raznovrsnost predmeta u tehničkom i funkcionalnom pogledu, kao i sadržajna i likovna raznolikost formi natpisa na široko istraživanom području, temeljne su osobine ove sistematizovane muzejske građe.

Uz raznolikost sadržaja i formi natpisa, tema izložbe je i osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice.  

Izložba naglašava odnos i preplitanje dva istorijska procesa na ovim prostorima: utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i  njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva.  Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe, oslikava se proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete, kao specifičan primer vitalnosti srpske tradicije.  

Natpisi sakupljeni u ovoj postavci se mogu pratiti hronološki i tematski, sagledavajući razvoj ćirilice, naročito važan u periodu pre Vukove reforme.

Svi zainteresovani se sa ovom vrstom tradicije izložbu mogu pogledati do 19. avgusta.


PROČITAJTE I:

UŽICE DOBIJA ARHEOLOŠKI PARK

LEPENSKI VIR U POPULARNOJ KULTURI


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.