Film
film/1.10.2023.

Internacionalni festival etnološkog filma

film
  • Promo
  • Promo
  • Aleksandrija Ajduković
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Aleksandrija Ajduković

 

32. Internacionalni festival etnološkog filma, održava se od 29. septembra do 3. oktobra 2023. u organizaciji Etnografskog muzeja u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.  Najstariji festival ove vrste u regionu ove godine predstavlja najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja. 

Internacionalni festival etnološkog filma želi da afirmiše uspešna vizuelna istraživanja tradicijskih i savremenih kultura širom sveta, kao i da doprinese podizanju nivoa svesti o značaju kulturnog nasleđa za kvalitetan razvoj ljudskih zajednica.

Selektor festivala, poznati filmski i TV reditelj Vladimir Perović, uvrstio je četrdeset sedam filmova koji su podeljeni u tri selekcije: Glavnu takmičarsku, Studentsku takmičarsku i Panoramu. Pored toga, na festivalu će biti predstavljena dva programa u fokusu, od kojih je jedan posvećen ciklusu Kosmos Roma autora Bojana Dakića, a u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima „Čudotvorni mač” (1950) Vojislava Nanovića, „Karađorđeva smrt” (1984) Đorđa Kadijevića i „Iskušavanje đavola” (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu. 

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panoramana istoj lokaciji 3. oktobra. 


PREPORUKA KALEIDOSKOP MEDIA

Film "Debeli utorak" Aleksandrije Ajduković, Takmičarski program, ponedeljak 2. oktobar 2023. u 16h

U filmu „Debeli utorak” Aleksandrije Ajduković prikazuju se pokladne svečanosti ili maškare u tri srpska sela: Starci u Vukovcu, Fašanke u Grebencu i Bele poklade u Lozoviku. Struktura filma je dinamično i pulsirajuće smenjivanje ustaljenog reda rituala i izranjajućeg haosa individualnih radnji. Postavljaju se pitanja odnosa prema kulturi, tradiciji, prirodi.

U filmu je korištena analogna tehnika Lomokino kamere koja koristi fotografski 35 mm film i svojim izgledom podseća na prve optičke naprave a sam proces snimanja pretvara u performativni gest. Autorka snimajući i okrećući polugu koja pokreće film i tako nastaje pokretna slika, učestvuje u samom maskirnom događaju kao koakter osim što dokumentuje maskirne svečanosti. Tonski je ispraćen perspektiva ispod maske, dok telefonski razgovor predstavlja metagovor filma, zen koan pitanje ili pitanje iz Utiska nedelje (srpska tv emisija), pitanje na koje se čini da svi znaju odgovor ali stvarnost demantuje tu pretpostavku.

Režiju i kameru potpisuje Aleksandrija Ajduković, produkciju Nebojša Miljković, montažu Nebojša Miljković i Marija Aranđelović. Trajanje filma 8′18″.

Autorka Aleksandrija Ajduković rođena je u Osijeku, diplomirala je na Akademiji umetnosti BK u Beogradu, a master studije završila je u Novom Sadu na Akademiji umetnosti. Bila je gost student Marine Gržinić na klasi za postkonceptualnu umetničku praksu na bečkoj Likovnoj akademiji. Doktorirala je 2018. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a zaposlena je na Fakultetu za medije i komunikacije na Odseku za digitalnu umetnost.

 


Programi u fokusu će biti prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj 1. Projekcije igranih klasika održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra u 18 časova, dok je za program Kosmos Roma rezervisan 3. oktobar. 

Festival će 29. septembra otvoriti film „U potrazi za Enok” holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Ovogodišnji Gran Pri i ostale nagrade dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmkog festivala River Film Festival u Padovi.


PROČITAJTE I:

EPSKA DIMENZIJA SLUČAJA MAKAVEJEV


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.