Identitet u amanet
identitet u amanet/16.11.2018.

Kulturno nasleđe i kulturna diplomatija

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić / Bogorodica Ljeviška, Prizren
  • Gordana Tadić / manastir Gračanica
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Gordana Tadić


U okviru ciklusa tribina: Kulturna diplomatija Srbije u ponedeljak, 19. novembra u 18 časova, u Kolarčevoj zadužbini biće održana druga, po redu, tribina "Kulturno nasleđe u funkciji kulturne diplomatije i kulturalne provokacije".

Učesnici tribine su Mileta Prodanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Višnja Kisić i Vesna Marjanović, a urednik i moderator: Milena Dragićević Šešić.

Program se organizuje u saradnji sa UNESKO katedrom za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu i uz podršku Misije OEBSa u Srbiji.

Kulturno nasleđe svake zemlje predstavlja temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj njene savremene kulture i utiče na pozicioniranje zemlje u regionalnim, evropskim i svetskim okvirima.

No nasleđe može biti i zajedničko i konfliktno, upotrebljavano i zloupotrebljavano, ignorisano i zaboravljeno, posebno kad je vezano za negativnu prošlost. Dnevno politički interesi često diktiraju šta se i kako proglašava nasleđem, a šta se briše iz kolektivnog sećanja. Debata će nastojati da pokrene razgovor o brojnim pitanjima vezanim za korišćenje nasleđa u kulturnoj diplomatiji.


O nematerijalnom kulturnom nasleđu Republike Srbije Kaleidoskop media donosi seriju tekstova koje možete čitati OVDE.


Kako savremena srpska diplomatija koristi sopstveno nasleđe u izgradnji željenog imidža zemlje? Da li ono može biti oslonac procesima evropskih integracija? Koliko nasleđe može doprineti borbi protiv globalizacije i homogenizirajućih procesa u međunarodnoj kulturnoj saradnji? Da li srpsko kulturno nasleđe u susednim zemljama može biti most saradnje koji otvara procese i savremenih političkih i širih javnih razgovora (Mađarska, Rumunija...)?

Gračanička povelja / Manastir Gračanica - 1321. godina / pod zaštitom UNESKO


Koliko zajedničko kulturno nasleđe kraljevine Jugoslavije i socijalističko nasleđe mogu biti aktivan činilac savremenih procesa pomirenja u regionu? Da li i koliko se nasleđe može zloupotrebljavati u političkom diskursu? Koliko populistički politički diskurs i u svetu i kod nas zloupotrebljava disonantno nasleđe? Koja je uloga naše diplomatije kroz međunarodne organizacije, od UNESKO-a do Saveta Evrope? Kakav je značaj evropskih nagrada za muzej godine ili značajne prakse zaštite i medijacije kulturnog nasleđa?

Na koji način kulturna diplomatija uključuje u svoje procese napore javnog institucionalnog sektora kulture, nevladinih organizacija ali i privatnog sektora, da se postojeći projekti, programi i kulturna ostvarenja promovišu u svetu?

To su tek neka od pitanja kojima se otvara tema razgovora o značaju kulturnog nasleđa u kulturnoj diplomatiji Srbije.

Na tribini će govoriti prof. dr umetnosti Mileta Prodanović, rektor Univerziteta umetnosti, slikar i književnik; dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske; dr Višnja Kisić, generalna sekretarka Evropa nostra - Srbija i docentkinja saradnica UNESKO katedre UU; Vesna Marjanović, poslanica Skupštine Srbije, izvestilac Saveta Evrope za pitanja kulture i kulturnog nasleđa.

Urednica i moderatorka programa je dr Milena Dragićević Šešić, šef UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu i direktorka Instituta za pozorište film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti.

Ciklus tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije koji će se održati do kraja ove godine organizuju Kolarčeva zadužbina u saradnji sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu, a uz podršku Misije OEBSa u Srbiji.

Inicijativa za organizaciju ovog ciklusa tribina o kulturnoj diplomatiji Srbije potiče sa UNESKO Katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, koja u ovoj godini obeležava 15 godina rada i međunarodne saradnje sa vodećim institucijama u oblasti kulture i obrazovanja.


PROČITAJTE JOŠ:

KULTURNO NASLEĐE KROZ SVADBENE OBIČAJE

UŽIČKA SVADBA - POD KONCERTNOM PALICOM ČAUŠA

ILUSTROVANI VODIČ KROZ PRVI SVETSKI RATPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box