Identitet u amanet
identitet u amanet/9.12.2019.

Arheološka mafija pljačka baštinu Srbije

identitet-u-amanet
  • Photos_Marta / Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: NovostiPljačkaši arheološkog blaga pustoše Srbiju i falsifikuju njenu kulturnu baštinu koju potom po basnoslovnim cenama prodaju u velikim evropskim aukcijskim kućama, pišu Novosti.

Arheolog Adam Crnobrnja je za "Večernje novosti" rekao da čak i kada policija zapleni i vrati opljačkane predmete u zemlju porekla, naučnici više nikada ne mogu da saznaju priču o vremenu kada su oni napravljeni i korišćeni.

"Predmeti su arheolozima nalik lepim koricama knjige, ali bez sadržaja. Da bi se saznala prava priča o njima i njihovom vremenu, neophodan je kontekst, kulturni slojevi na lokalitetima. To ne interesuje kradljivce sa detektorima, koji bezobzirno uništavaju slojeve iz kojih arheolozi čitaju istoriju", kaže Crnobrnja.

On pojašnjava da pljačkaši, koje još zovu "detektoraši" i "zlatari", a koji se često predstavljaju kao istraživači amateri, traže samo metalne predmete i uništavaju lokalitete u potrazi za njima.

Foto: MUP Srbije

Kako dodaje, nalaze potom nude prvoj ruci otkupljivača po cenama nekoliko puta nižim od onih koje će artefakti dostići u bogatim zemljama krajnje destinacije.

"Predmeti se zatim prenose u EU, gde ih prvo nekoliko puta preprodaju male aukcijske kuće, čiji je zadatak da im zametnu trag porekla. Posle toga, antikvitete preuzimaju velike aukcijske kuće, gde sa novim, falsifikovanim identitetom, dobijaju prave, basnoslovne cene", kaže arheolog.

On upozorava da novac nije jedini motiv otkupljivača i da nekada ovi predmeti imaju i političku vrednost, jer se koriste za falsifikovanje istorije.

Takav slučaj je zabeležen kada je jedan penzioner u Vranju pronašao 2004. kovanice tajanstvenog plemena Deroni kopajući kanalizacioni odvod u svom dvorištu i ne sanjajući šta je pronašao.

Prvo je trgovac antikvitetima od penzionera otkupio oko 40 kovanica za nekoliko stotina evra, a kasnijom višestrukom preprodajom putem raznih krijumčarskih lanaca došlo je do toga da su ovi artefakti izneti iz Srbije i da se danas na aukcijskim i istorijskim sajtovima nude kao "drevni bugarski" ili "praalbanski" novac.

On dodaje da pojedine aukcijske kuće srebrnjake pronađene u Vranju nude po cenama i do 38.000 evra po komadu, kao i da je nekoliko artefakata završilo u Prištini, gde su predstavljeni kao navodni nalazi iz okoline Bujanovca, kojima se dokazuje da su "Albanci narod najstariji".


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

NARODNI MUZEJ DOBIJA CRVENOKOSU BOGINJU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.