Identitet u amanet
moja-kafica
moja-kafica
identitet u amanet/27.11.2019.

Narodni muzej dobija Crvenokosu boginju

identitet-u-amanet
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaIzložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu će od petka, 29. novembra upotpuniti izvanredan eksponat - Crvenokosa boginja. Keramička figurina, stara više od 7.500 godina, otkrivena je u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu pre tačno trideset godina.

Crvenokosa boginja potiče iz vremena prvih zemljoradnika i stočara u Evropi. Nesvakidašnje visini za to vreme od gotovo 40 cm, može se s pravom nazvati monumentalnom skulpturom. Predstavlja nagu ženu, ili boginju prirode bujnih oblina i crvene, duge kose.

Upravo ovaj detalj je izdvaja od sličnih figura iz ranog neolita Balkana i zaslužan je za popularno ime po kojem je danas poznata širom sveta. Umetničke simboličke predstave ovakvog tipa pojavljaju se upravo u ovo vreme na širokom prostoru od Bliskog Istoka do Podunavlja, ali su po pravilu znatno manjih dimenzija i manje i upečatljive.Zahvaljujući saradnji i ljubaznosti biblioteke „Branko Radičević" iz Odžaka, u čijem sastavu je i arheološka zbirka iz Donje Branjevine, Crvenokosa boginja će biti poverena na dugoročnu pozajmicu Narodnom muzeju u Beogradu. 

Svečana primopredaja i potpisivanje sporazuma o dugoročnoj pozajmici biće upriličeni u petak 29. novembra u 12 časova. Zainteresovani posetioci će moći da vide Crvenokosu boginju posebno izloženu u Atrijumu u Narodnom muzeju od petka, 29. novembra do 6. decembra. Nakon jednonedeljnog predstavljanja javnosti, Boginja će ubrzo potom dobiti mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.