Aktuelno
aktuelno/25.09.2019.

Rektorka: Sačuvati ugled Univerziteta

aktuelno
  • 1 od 5 miliona, facebook
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/Piše: N1/InsajderRektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je za N1 da i dalje misli da blokada zgrade Rektorata nije najbolji način da se dođe do rešenja i da se ispune zahtevi studenata, ali da su profesori Univerziteta dužni da budu uz svoje studente, čak i kad se ne slažu i ne razumeju. Na pitanje da li je bilo pritisaka na nju tokom blokade, ali i pre nje, rektorka je rekla da „nam ne koristi da pričamo o pritiscima“.

„Ako mislite da je interesovanje za ono što se dešava vid pritiska, onda je bilo jako mnogo interesovanja. Mislim da su se svi koji su se interesovali, interesovali zato što ih zanima Univerzitet i zato što ga poštuju. Vrlo je važno da smo zajedno u okviru akademske zajednice rešili ovo pitanje. Najbitnije je da je Rektorat počeo normalno da radi, imamo jako mnogo posla“, navela je rektorka za N1.

Rekla je i da su razgovori sa studentima postali plodotvorni onog momenta kada se razgovaralo samo u okviru onoga što je u nadležnosti Univerziteta.

„I dalje ne mislim da je blokada najbolji način da se dođe do rešenja, ali to je verovatno razlika u godinama. Studenti veruju da je blokada legitiman način, očigledno im dinamika kojom mi rešavamo probleme nije odgovarajuća. Očigledno su smatrali da je to jedini način“, rekla je Popović. 

„Založila sam se da svaki postupak bude završen na vreme“

Govoreći o proceduri odlučivanja o originalnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog, rektorka je podsetila da je, kada je preuzela dužnost, rekla da će učiniti sve što može da se ubrza procedura.

„Založila sam se za to da svaki postupak bude na vreme završen i da u roku ide u sledeću fazu. Po procedurama nijedan rok nije premašen. Ja sam vrlo optimistična u smislu da će procedure biti završene u dogovorenom roku. U svakom slučaju, moram da poštujem proceduru, Stručna komisija FON-a ima rok do 26. oktobra da odgovori na rešenje Odbora za profesionalnu etiku BU, a po redovnoj proceduri Odbor bi potom imao 120 dana za svoju odluku. Ali, imajući u vidu koliko je ovaj slučaj u žiži javnosti, Senat i Savet univerziteta su shvatili da je u redu da se rok skrati na sedam dana, iako su time na neki način sebe stavili u vremenski tesnac“, poručuje rektorka.

Rektorka nije htela da komentariše uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućene njoj, poručila je samo da „ne bi imala šta da kaže“.

Na Vučićevu izjavu da je „baš lepo što rektorka nije radila 12 dana“, ona je rekla da je mnogo radila iako nije sedela u svojoj kancelariji.

„Država nam je partner, a ne neko ko treba da pravi probleme“

„Država nam je partner, a ne neko ko treba da pravi probleme, mi to ne očekujemo od države i nadamo se da će tako biti“, poručuje ona.

Ona je navela i da ni u jednoj zemlji i ni na jednom univerzitetu ne mogu da se spreče pojave akademske nečestitosti.

Studenti koji su 12 dana držali u blokadi Rektorat vratili su danas ključeve zgrade rektorki Ivanki Popović. Studentkinja Mila Jovanović izjavila je da je Univerzitet pokazao da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji, dok je rektorka navela da “skida kapu” studentima i da su na istom zadatku - da čuvaju ugled Univerziteta.

“Ne damo rektorku”

Nakon što je rektorka juče saopštila da "garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja“ i zatražila od Odbora za profesionalnu etiku BU da taj postupak bude završen do 4. novembra, studenti su saopštili da će prekinuti blokadu Rektorata.

Oni su danas predali ključeve Ivanki Popović, a osim ključeva, predali su i “čuvarkuću”.

“Univerzitet je pokazao da je autonoman, da ima integritet, da je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji”, rekla je studentkinja Mila Jovanović, a prenosi N1.

Ona je poručila da će studenti nastaviti da “štite rektorku od svakog mogućeg pritiska, koji su već počeli”.

“Ne damo rektorku”, rekla je Jovanović.

Ivanka Popović je konstatovala da se došlo do zajedničkog cilja.

"A to je da se omogući redovan rad Rektorata. Studenti su iskazali veliku čvrstinu u obezbeđivanju svojih zahteva, skidam im kapu i ukazujem puno poštovanje. Na istom smo zadatku - da čuvamo ugled Univerziteta i da možemo sami da rešavamo svoje probleme", rekla je Ivanka Popović.

Ona je ponovila da garantuje da će sve što je dogovoreno biti ispunjeno.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.