Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.01.2019.

Ozbolt na Venecijanskom bijenalu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Srbiju će na 58. Bijenalu u Veneciji predstavljati umetnik Đorđe Ozbolt projektom "Povratak gubitka memorije", na osnovu odluke Programskog saveta i komesara nastupa Vladislava Šćepanovića. 

Na konkurs Ministarstva kulture i informisanja za izbor predstavnika Srbije na 58. Bijenalu prijavljeno je 25 projekata, od kojih su u uži izbor izabrana još dva - Marte Jovanović i Radoša Antonijevića, saopšteno je 22. januara na konferenciji za novinare.

Prema rečima Ozbolta, predstaviće mural koji je metafora apstrahovanog pejzaža njegove mladosti i ujedno platforma za osam slika koje su fragmenti sećanja. Projekat "Povratak gubitka memorije", čija je kustoskinja Nikoleta Lambertuci (Nicoletta Lambertucci), sastoji se i od skulptura koje su na suprotnom zidu i "gledaju" na mural sa slikama.

Iako se u javnosti već izvesno vreme spekulisalo da će Ozbolt biti izabran, on je rekao da je iznenađen i dodao da je izuzetno počastvovan.

Naslov njegovog rada, kako je naveo, igra je reči koja može da se tumači na različite načine, kao što to može i sama umetnost. “Početna ideja je sećanje – memorija na epohu moje mladosti i na vremena koja se iskrivljuju, mutiraju, sećanje na kulturnu baštinu prošlog vremena”, naveo je Ozbolt. Mural će biti na tri zida – frontalnom i dva sa strane, a na njemu će, kako je naveo, biti slike bazirane na ličnim sećanjima, ali i na kolektivnoj percepciji vremena.

PROGRAMSKI SAVET

PROGRAMSKI savet radio je u sastavu - Danijel Kvaran, kustos Muzeja umetnosti u Rejkjaviku (predsednik), Dragan Zdravković, samostalni umetnik Gala Čaki, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Milica Todorović, istoričar umetnosti Vladimir Dimovski. Zbog, kako su tvrdili, netransparentnog imenovanja članova ovog tela, svoje predstavnike su u novembru povukli MSUB I MSUV.

- Ta detinjasta odluka nanela je štetu obema ustanovama kulture - istakao je Vukosavljević, naglašavajući da Ministarstvo imenuje savet i da su svi njegovi članovi, kao i komesar izložbe, ličnosti neupitne i nesporne, visoke umetničke i profesionalne reputacije. - Ovaj sastav je jedan od najreferentnijih preseka umetničke i kulturne scene u ovoj oblasti.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box