Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.01.2019.

Ozbolt na Venecijanskom bijenalu

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Srbiju će na 58. Bijenalu u Veneciji predstavljati umetnik Đorđe Ozbolt projektom "Povratak gubitka memorije", na osnovu odluke Programskog saveta i komesara nastupa Vladislava Šćepanovića. 

Na konkurs Ministarstva kulture i informisanja za izbor predstavnika Srbije na 58. Bijenalu prijavljeno je 25 projekata, od kojih su u uži izbor izabrana još dva - Marte Jovanović i Radoša Antonijevića, saopšteno je 22. januara na konferenciji za novinare.

Prema rečima Ozbolta, predstaviće mural koji je metafora apstrahovanog pejzaža njegove mladosti i ujedno platforma za osam slika koje su fragmenti sećanja. Projekat "Povratak gubitka memorije", čija je kustoskinja Nikoleta Lambertuci (Nicoletta Lambertucci), sastoji se i od skulptura koje su na suprotnom zidu i "gledaju" na mural sa slikama.

Iako se u javnosti već izvesno vreme spekulisalo da će Ozbolt biti izabran, on je rekao da je iznenađen i dodao da je izuzetno počastvovan.

Naslov njegovog rada, kako je naveo, igra je reči koja može da se tumači na različite načine, kao što to može i sama umetnost. “Početna ideja je sećanje – memorija na epohu moje mladosti i na vremena koja se iskrivljuju, mutiraju, sećanje na kulturnu baštinu prošlog vremena”, naveo je Ozbolt. Mural će biti na tri zida – frontalnom i dva sa strane, a na njemu će, kako je naveo, biti slike bazirane na ličnim sećanjima, ali i na kolektivnoj percepciji vremena.

PROGRAMSKI SAVET

PROGRAMSKI savet radio je u sastavu - Danijel Kvaran, kustos Muzeja umetnosti u Rejkjaviku (predsednik), Dragan Zdravković, samostalni umetnik Gala Čaki, umetnički direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Milica Todorović, istoričar umetnosti Vladimir Dimovski. Zbog, kako su tvrdili, netransparentnog imenovanja članova ovog tela, svoje predstavnike su u novembru povukli MSUB I MSUV.

- Ta detinjasta odluka nanela je štetu obema ustanovama kulture - istakao je Vukosavljević, naglašavajući da Ministarstvo imenuje savet i da su svi njegovi članovi, kao i komesar izložbe, ličnosti neupitne i nesporne, visoke umetničke i profesionalne reputacije. - Ovaj sastav je jedan od najreferentnijih preseka umetničke i kulturne scene u ovoj oblasti.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.