Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.10.2021.

110 miliona dolara za Pikasova dela|VIDEO

vizuelne-umetnosti
  • Oksana Skendžić
  • Pixabay/Lenny21
  • Oksana Skendžić
  • Oksana Skendžić
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: Beta / Foto: Oksana Skendžić

 

Kolekcija od 11 umetničkih dela Pabla Pikasa koja su bila izložena u Las Vegasu više od dve decenije prodata je na aukciji za gotovo 110 miliona dolara.

Dela su u vlasništvu MGM Rizorts (MGM Resorts) bila izložena u restoranu Pikaso hotela Belađo u Las Vegasu, piše BBC, a prenosi Beta. 

Na aukciji je ponuđeno devet slika i dva keramička dela slikara koji je umro 1973. Kolekcija obuhvata više od 50 godina rada umetnika.

Najveća cena od 40,5 miliona dolara dobijena je za sliku "Žena u crveno-narandžastoj beretki" iz 1938, na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Terez Valter. Početna procena bila je između 20 i 30 miliona dolara.

Drugo remek delo, veliki portret nazvan "Muškarac i dete", prodato je za 24,4 miliona dolara.

"Sa veličinom od gotovo dva metra ovo delo je izuzetno impresivan primer Pikasovih dostignuća za vreme ove važne faze u njegovoj karijeri", navela je aukcijska kuća Sotbi.


MOŽDA VAS ZANIMA:

PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA


Aukcije Sotbija obično se organizuju na mestima kao što su Njujork, London, Pariz, Milano i Hongong, a noćašnje nadmetanje je prva veća aukcija u Las Vegasu. Ovu aukciju organizovali su zajedno Sotbi i Kolekcija fine umetnosti MGM Rizortsa, a za dela je dobijeno ukupno 109 miliona dolara.

Među prodatim delima je "Mrtva priroda sa košarom voća i cvećem", koju je Pikaso naslikao za vreme nacističke okupacije Pariza 1942. Ona je prodata za 16,6 miliona dolara.

"Uprkos destrukciji i teškoćama Drugog svetskog rata, godine izmedju 1940-44 bile su jedne od najbogatijih Pikasovih perioda" navela je aukcijska kuća Sotbi.

Kolekciju je započeo da sakuplja pre 20 godina američki kazino mogul Stiv Vin, bivši vlasnik hotela Belađo. On je takođe bivši direktor Vin Rizortsa ali je napustio to mesto zbog navoda o seksualnim prestupima.


PROČITAJTE I:

PARIZ: IZLOŽBE PIKASA I RODENA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.