Muzika
muzika/23.12.2022.

Preminuo Masimo Savić

muzika
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS

 

Hrvatski kantautor Masimo Savić je preminuo u 61. godini, saopštila je njegova porodica, prenosi RTS.

„Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Masimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti”, navedeno je u objavi porodice Masima Savića.

Masimo Savić je rođen u Puli 1962. godine. Karijeru je počeo u grupi Dorijan Grej, a širu popularnost on i grupa su stekli prepevom pesme The sun ain't gonna shine anymore grupe Walker Brothers. 

Grupa se raspala 1986. godine zbog novčanih problema. Masimo je započeo solo karijeru, orijentišući se na pesme bliže zabavnoj nego rok muzici. Poznato je njegovo izvođenje numere Zadnja noć na festivalu Mesam, gde je dobio nagradu za najbolju interpretaciju, a učestvovao je i na izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom Samo jedan dan Zrinka Tutića.

Prvi album Stranac u noći snimio je 1987. godine sa Zrinkom Tutićem i Matom Došenom, a na albumu je i verzija pesme Zamisli život u ritmu muzike za ples iz repertoara Filma, koju je otpevao sa Jurom Stublićem.

Masimo nije komponovao za ovu ploču, već se predstavio isključivo kao pevač, dok je za numeru Zadnja noć svirao gitaru.

Godine 1987. osvojio je prvu nagradu na međunarodnom festivalu u Drezdenu pesmom Samo jedan dan, kada je bio proglašen pevačem godine na festivalu Mesam, na kojem je redovno dobijao priznanja.

Drugi album, pod nazivom Riječi čarobne, izlazi 1988. godine. Treći album, sledeće godine – Muzika za tebe uradio je sa Tutićem i Marinom Tucaković, a ubrzo dobija i nagradu u Kuala Lumpuru na festivalu Golden Kite za pesmu Ponovo zajedno.

Sledeći album Zemlja plesa objavio je 1990. godine i on donosi veći broj njegovih kompozicija, kao i duet sa Dinom Dvornikom.

Peti album, 1995, takođe izdaje u saradnji sa Tutićem i daje mu ime Benzina. Na albumu je, između ostalih, i obrada pesme Dada Topića Da li znaš da te volim.

Nakon pet godina pauze, objavio je novi album Masimo, a potom albume Vještina i Vještina 2, koji su Masima vratili u sam vrh hrvatske mejnstrim pop-rok muzike.

Osim muzičke karijere, pojavio se i kao glumac u 18 epizoda serije Naša mala klinika.

Nakon više nominacija, godine 2004. dobio je diskografsku nagradu „Porin” u kategoriji najboljeg muškog vokalnog izvođenja. Uspeh je ponovio i sledeće dve godine.

Masimo 2008. godine objavljuje novi album, pod nazivom Sunce se ponovo rađa, gde je akcenat na autorskim numerama, mada je i sadržao i obrade.

Sledi izlazak albuma Dodirni me slučajno, sa kojeg se izdvajaju pesme Sretan put, Krug u žitu i Tišina.

Godine 2013. Masimo je u areni u Puli održao svoj najveći solistički koncert, a te godine je objavio i pesmu Suze nam stale na put, za koju je tekst i muziku radio Predrag Martinjak.

Krajem 2014. godine objavio je novi singl Ispod nekog drugog neba kojim je najavio novi album pod nazivom 1 dan ljubavi. Godine 2018. izlazi album Sada, sa četrnaest pesama.

Svoj muzički doprinos Masimo je dao TV rok opereti Kreatori i kreature Vladimira Milačića, koja se našla na istoimenoj ploči u izdanju PGP-RTB 1988. godine.


PROČITAJTE I:

USPOMENE IDU LOŠE UZ DŽONIJA ŠTULIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.