Muzika
muzika/6.04.2023.

Odlazak Duška Gojkovića

muzika
  • Nišvil
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Nišvil, Foto: Nišvil

 

Istaknuti svetski džez trubač, kompozitor i aranžer Duško Gojković preminuo je u Minhenu u 92. godini.

Ponikao u Big bendu RTS-a, tokom profesionalne karijere izgradio je sopstveni stil sviranja prepoznatljiv po preciznosti, briljantnosti tehnike, toplom zvuku i melodičnosti koja se naročito isticala u njegovim kompozicijama. Njegov živopisni umetnički put predstavlja na svojevrstan način pola veka istorije džeza, na čiji je stilski razvoj i sam uticao.

Kao izvođač nametnuo je visoke tehničke standarde, gradeći se kao umetnik svirao je sa svim velikanima džeza – i postao jedan od njih. Od 1955. godine nastupao je sa istaknutim muzičarima, među kojima su Dizi Gilespi, Džeri Maligan, Sten Gec, Soni Rolins, Li Konic, Čet Bejker, Vudi Herman, Džoni Grifin, Mal Voldron, Fil Vuds, Tomi Flanagan, Keni Klark, Majls Dejvis, Oskar Petiford, Djuk Džordan, Slajd Hempton i mnogi drugi.

Rođen je 1931. godine u Jajcu (BiH), završio je Muzičku akademiju u Beogradu (1953). Sviračku karijeru započeo je rano, u Diksilend orkestru, a već sa osamnaest godina postao je član Big benda Radio Beograda. Karijeru nastavlja u Zapadnoj Nemačkoj, a 1961. godine dobija stipendiju za studije na Berkliju.

Nakon studija postaje član benda Majnarda Fergusona. Rad sa tim muzičarem značajno je uticao na njegovu reputaciju odličnog big bend muzičara i izvanrednog soliste. Po povratku u Evropu, formirao je svoj sekstet i 1966. godine snimio svoj prvi album Swinging Macedonia, sa muzikom koju je originalno komponovao inspirisan muzikom Balkana. Album se danas smatra kamenom temeljcem balkanskog dzeza. Godine 1968. nastanio se u Minhenu, gde je osnovao svoj prvi big bend, sa kojim je radio do 1976. godine. Deset godina kasnije osnovao je ansambl sa kojim je nastupao do kraja života.

Gojkovićeva diskografija obuhvata preko 200 albuma, od kojih je preko 30 objavio pod svojim imenom i autorstvom muzike. Među istaknutim albumima se izdvajaju: Soul Connection, Bebop Citi, Balkan Connection, Balkan Blue,  In My Dreams, Samba do Mar (2003) i A Handful of Soul, Samba Tzigane i Latin Haze.

U Big bendu RTS-a Duško Gojković je bio i šef dirigent i solista ansambla. Takođe, specijalno za taj orkestar uradio je veliki broj aranžmana koji su i danas deo stalnog repertoara.

„Za mene je Duško Gojković jedan od najznačajnijih dzez muzičara 20 veka. Njegov zvuk trube, kompozicije, aranžmani, rad sa ansamblima i Big Bendom Radio televizije Srbije, obeležili su svih 75 godina našeg orkestra. Lično prijateljstvo, sticanje znanja i privilegija zajedničkog muziciranja, deo su mog muzičkog bića, zauvek. Duško Gojković,  legenda dzeza, otišao je u dzez legendu!“, istakao je Dragoslav Fredi Stanisavljević, Izvršni direktor Muzičke produkcije RTS-a.

Nišvil džez festival posvetiće predstojeće, 29. izdanje najvećem džez muzičaru Srbije i Jugoslavije Dušku Gojkoviću, koji je više puta nastupao na festivalu, a nosilac je nagrade Festivala za životno delo 2008. godine.

Duško je Festivalu posvetio kompoziciju “Nišville Jubilation” koju je tada na Letnjoj pozornici, pred publikom Nišvilla i premijerno izveo  sa svojim Internacionalnim be bop kvintetom. Maestro Gojković je posle nastupa direktoru Nišvila Ivanu Blagojeviću poklonio raspisanu partituru ove kompozicije za jazz kvintet (koju je Duško, u skladu sa decenijama života u inostranstvu krstio kao “Nishville Jubilation”). Posveta Nišvilu se našla i u “Songbook-u”  - zbirci kompozicija  Duška Gojkovića, koji osim renomea vanserijskog trubača, u svetskim okvirima važi i za jednog od najinventivnijih džez kompozitora, čiji su mnoge kompozicije stekle status jazz standarda. “Nišville jubilation”, koja je postala himna Nišvila,  a tokom festivala je redovno izvode mladi muzičari u sklopu internacionalnih projekata Nišville fondacije.

Duško Gojković ima i svoju spomen sobu u Nišvil džez muzeju,  kome je 2018. godine poklonio svoju odoru, inače dar predsednika Makedonije povodom uručenja počasnog doktorata na Skopskom univerzitetu.

Kako kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević – Duško, na žalost, nije bio ni priblizno poštovan u Srbiji kao u inostranstvu.

- Duško u Japanu ima svoj fan klub, a jedan od najeltnijih tamošnjih džez klubova je na zidovima imao izloženu skoro kompletnu Gojkovićevu diskografiju,  sa oko 150 naslova. Bio je posvećen umetnosti i svakodnevno vežbao, čak i u devedesetim godinama, što je retkost - jer je trubu najteže svirati u poznim godinama. Kao i sve prave velike zvezde - bio je skroman i jednostavan za saradnju, priseća se director Nišvila.


PROČITAJTE I:

STIVEN ŠAPIRO O DEJVIDU BOUVIJU - FOTOGRAF SA VRHA SVETA

MEKASLIN - BOUVI JE DAO DUBLJU DIMENZIJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.