Ljudi
ljudi/12.03.2019.

Zoran Đinđić: Ako Srbija stane| VIDEO

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Izvor: InsajderNa današnji dan, 12. marta 2003. godine ubijen je ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije prvi demokratski izabran premijer Zoran Đinđić.


Tim povodom Insajder je razgovarao sa Aleksandrom Mandićem, rediteljem i autorom filma „Ako Srbija stane“. 

„Retko je videti nekoga da govori sa takvim elanom, ubeđenjem, inteligencijom, brzinom... To je zarazno“, rekao je Mandić.

Film predstavlja skup poruka Zorana Đinđića tokom kampanje „Srbija na dobrom putu“ 2002. godine, na kojoj ga je i Mandić pratio. Najviše mu se, kako kaže, u sećanje urezao Đinđićev zanos i polet, to što je zaista hteo da čuje građane ali i da ih probudi. 

„Bio je superiorno inteligentan, imao je veru u to što radi. To za Srbe nije dovoljno, na žalost“, kaže Mandić. 

Ideja za kampanju „Srbija na dobrom putu“ bila je Đinđićeva, a motiv je bio to što je hteo da čuje građane. Nastavio je sa kampanjom i kada su shvatili da mu nije donela veću podršku građana. 


PROČITAJTE I:

DOMAGOJ MARGETIĆ: KRVAVE BALKANSKE MILIJARDE


Film „Ako Srbija stane“ nastao je nakon ubistva Đinđića. Mandić je iz 36 sati materijala snimljenog tokom kampanje izdvojio ključne poruke ubijenog premijera. Đinđićeve poruke u toj kampanji, tokom razgovora sa građanima u dvadesetak mesta u Srbiji, danas se najviše citiraju.

Kampanju tadašnjeg premijera nije prenosio nijedan nacionalni medij, već samo lokalni mediji u mestu koje je tog dana premijer sa ministrima obišao. Prenos na lokalnim televizijama tadašnjem premijeru predložio je upravo Aleksandar Madić, koji kaže da mu je već tada bilo jasno da je Đinđić tokom te kampanje izgovorio poruke važne za budućnost. 

Na pitanje kako je moguće da ga tada većina nije volela, a da ga danas mnogi rado citiraju, Mandić kaže da su građani nakon ubistva Đinđića doživeli svojevrsnu katarzu. 

„Posle ubistva kao da je narod sebi kao da je rekao - pa nismo ovo mislili. Taj muk posle ubistva, ta katarza kada su ljudi rekli- jeste mi pljujemo vlast, ali molim te izvini“, kaže Mandić. 

Pogledajte film "Ako Srbija stane".


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box