Ljudi
ljudi/13.03.2019.

Margetić: Krvave balkanske milijarde

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPredstavljanje knjige Domagoja Margetića "Krvave balkanske milijarde" biće održano danas u Medija centru u Beogradu od 18 časova. Hrvatski novinar i član Antikorupcijske lige Domagoj Margetić u knjizi, između ostalog objašnjava, kako i zašto su se narodi na prostorima bivše SFRJ podelili i ubijali, a kako je oligarhija ostala zajedno.


U knjizi na 650 strana novinarskog istraživanja novinar Domagoj Margetić razotkriva i objavljuje dokumente:

O tajnim finansijskim dogovorima ratnog Beograda i Zagreba;

O vezama političkih elita u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Prištini, Podgorici s međunarodnim organizovanim kriminalom;

Kako se kroz banke na Balkanu prao „narkonovac“, odnosno kako su banke organizovano uz znanje vlasti prale novac međunarodnih narko kartela i kako su na tim poslovima zarađivale balkanske političke elite;

Koji su tajni naftni dogovori Zagreba i Beograda uoči raspada bivše SFRJ i početka rata;

Kako su preko Zagreba oprane Miloševićeve milijarde;

Gde je nestalo i kako je sakriveno čak 150 milijardi evra s tajnih računa, koji su izneseni iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore;

Šta skriva tajna lična arhiva Ivana Krajačića – Steve, nekad najmoćnijeg jugoslovenskog obaveštajca iz senke;

Tajae dokumenta NATO-a, BND-a, SFOR-a i UN-a o organizovanom kriminalu na Balkanu;

Tajna dokumenta iz arhive Borke Vučić i Vuka Obradovića o pozadini ubistva Zorana Đinđića;

Tajna dokumenta Miloševićeve bankarke Borke Vučić o tajnim bankarskim aranžmanima Zagreb i Beograda ratnih devedesetih godina.


PROČITAJTE I:

ZORAN ĐINĐIĆ: AKO SRBIJA STANE

Prenosimo razgovora iz knjige Domagoja Margetića sa Vukom Obradovićem, nekadašnjim potpredsednikom u vladi Zorana Đinđića, iz knjige "Krvave balkanske milijarde".
"Griješimo kada mislimo da se sve to što se događalo, događalo posebno u svakoj državi. Posebno u Sloveniji... Hrvatskoj... Srbiji, i tako dalje. To je bio tranzicijski sistem, koji je funkcionirao umreženo", analizirao je tranziciju u bivšoj Jugoslaviji.

"I onda kada smo mislili da nema šanse da i jedni i drugi surađuju oko neke priče: podjele novca i podjele interesa. Kako su novac i interesi iz društvenog pretvoreni i prebačeni pod kontrolu pojedinih oligarhijskih grupa? 

Tko su stvarno balkanski oligarsi?

Ljudi misle da su se borili za neke svoje interese. A bili su samo pijuni u velikim igrama preraspodjele, kontrole nad novcem i nad interesima. Narodi su se podijelili i pobili. Oligarhija je ostala zajedno."

"Mislio sam da kroz istragu tokova novca i podjele interesa, zapravo shvatimo suštinu rata i svega što se dogodilo na ovim prostorima poslednjih desetak godina. Da ljudima dođe do svijesti koliko je sve bilo besmisleno. I, naravno, da točno imenujemo moćne oligarhe koji na svemu profotirali. Pao sam upravo na tome, jer sam mislio da je to naša interna srpska priča. Pa ćemo je mi i istražit.  A to je složena međunarodna igra na kojoj je izgrađen današnji međunarodni poredak moći. 
 
Nisam niti znao u šta smo dirnuli. Maknuli su me da bi se sve zaustavilo. Uvjeren sam da su Zoranu Nijemci sugerirali da me udalji. BND je igrao ključnu ulogu u tome da me diskreditira i makne iz vlasti. A kada me već provuku kroz blato, ionako je svejedno više što govorim", dodao je.
 
"Možda griješim, ali sve se na Balkanu vrtilo oko nekoliko stvari: podjela novca, podjela interesa, podjela imovine.
 
Taj dio su dobili naši u Jugoslaviji da razgrabe kao plijen. Dobili su plijen i vlast. Tako da im je i narod došao kao plijen na kraju.
 
Drugi  dio paketa je bila podjela zona moći. A to je kontrola nad međunarodnim tokovima šverca droge, gdje Balkan ima strateški važnu ulogu, a pogotovo balkanske strukture u kriminalnom miljeu. Zatim kontrola nad međunarodnim ilegalnim tržištem nafte, u kojem se okreću milijarde bez ikakve kontrole, gdje Balkan opet ima stratešku ulogu i klanovi naših oligarha kontroliraju dijelove tog tržišta.
 
Treći paket su globalne strateške igre oko podjele interesa i moći u globalnom predgovoru. Pitanje je kako bi podjela energetskih interesa išla da je Jugoslavija opstala kao faktor koji je bio tampon zona između Zapada i strateških zemalja kao što su Irak, Libija, Sirija, i neke druge.
 
Oni su igrali monopol, a mi smo jedni drugima krali sličice i vikali: "Moje je! Moje je!" 
 
Dok se svijet preslagivao preko naših leđa. I dok smo se trgali oko sličica, odnijeli su nam jedino što je bilo naše. Dobili su nas na blef."
 
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
Dejan
19.10.2022.

Sve je vas neko napadao, počeo je Špegelj sa uvozom oružja, lično zločinac papa vam je donirao milione za oružje a od koga ste se branili od zajedničke vojske i rasturali zajedničku atvorevi u doj ste u pozadini oduvek bili nacist, austrougarski konjušar počevši od vražje divizije, pa do zločinca Tuđmana a za to se ponosite proterivanjem civila i svega što je srpsko, svaki normalan Srbin zla za vaša ne dela i genocide, sad idite da učite ukrajince kako se kolje nejač tu ste najači..

User
Ffff
6.12.2021.

Jos neki ne shvacaju da su bili pijuni jer su zaista zrtvovali sebe ,zarad nekih

Vidi sve komentare