Muzika
muzika/6.07.2020.

Preminuo oskarovac Enio Morikone

muzika
  • Georges Biard/Wikimedia Commons
Autor fotografije:
Kaleidoskop media /BBC na srpskom/DanasSlavni italijanski kompozitor, dirigent i bivši trubač Enio Morikone u čije zasluge spadaju “špageti” vestern i zbog kojih je Klint Istvud postao filmska zvezda, preminuo je danas u u Rimu u svojoj 91. godini. Morikone je umro u bolnici nakon što je u padu pre nekoliko dana slomio butnu kost.

Morikone je osvojio dva Oskara za filmsku muziku, 2007. i 2016. godine.  Iako je komponovao za više od 500 filmova, svet je oduševio saradnjom s režiserom Serđom Leonom na legendarnim vesternima.

Morikone je autor muzike za više od 500 filmskih i televizijskih ostvarenja, ukljućujući filmove Dobar, loš, zao, Za šaku dolara, Bilo jednom u Americi, Nesalomivi, Malena, Misija, Cinema Paradiso… Napisao je i stotinu kompozicija klasične muzike, a tokom sedmodecenijske karijere prodao je više od 70 miliona albuma i singlova širom sveta.

Uticao je na mnoge umetnike iz sveta muzike sa drugim stilovima i žanrovima, uključujući Hansa Zimmera, Danger Mouse, Dire Straits, Muse, Metallica i Radiohead.

Nagrađen je Oskarom za muziku 2007, a osvojio ga je još jednom 2016. godine za Tarantinov film  “The Hateful Eight”.

Morikone, jednostavno poznat kao “Maestro” u svom rodnom gradu Rimu, snimio je muziku za više od 500 filmova u sedam dekada.

Ostaće upamćen po melodiji koju je šezdesetih pisao za trilogiju vesterna Serđa Leonea sa tada gotovo nepoznatim glumcem Klintom Istvudom.

Glavni lik filmova Za šaku dolara, Za dolar više i Dobar, loš, zao je ćutljivi revolveraš poznat kao „Čovek bez imena“ kog igra Istvud.

Leone je doprinos ovog kompozitora opisao kao „nezamenljiv“ i tražio je da mu dostavi muziku pre snimanja kako bi scene mogao da oblikuje prema Morikoneovim taktovima.

Istvud je i režirao vesterne, uključujući i Oskarom nagrađen film Neoprostivo, ali Morikone nije pisao muziku za njih iz lojalnosti prema Leoneu.

U intervjuu za BBC 2014. godine izjavio je da mu je žao zbog te odluke, jer je „propustio sjajnu priliku“.

Pre nego što mu je konačno dodeljen Oskar, bio je više puta nominovan za filmove Božanstveni dani, Misija, Nesalomivi, Bagzi i Malena.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca napisao je na Tviteru: „Adio, maestro, i hvala za sve emocije koje si nam dao“.

Njegov kolega kompozitor Hans Cimer za BBC je izjavio da je Morikone „ikona“ i „čovek koji se jednom rađa“.

„Njegova muzika je uvek bila izvanredna i nosila je u sebi veliku emotivnu hrabrost i intelektualnu snagu“, dodao je.


PROČITAJTE I:

PEDESET GODINA OD SMRTI BOJANA STUPICE

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.