Klik na svetlost
klik na svetlost/2.07.2018.

Zlatibor: Spomenik je pod hipotekom laži

klik-na-svetlost
  • Turistička organizacija Zlatibor
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović otkazao je današnji sastanak sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem izražavajući nezadovoljstvo zbog protesta koji Srpska napredna stranka (SNS) organizuje danas na Zlatiboru zbog toga što je navodno čajetinska opština dala pod hipoteku Spomen obeležje poginulim borcima u Drugom svetskom ratu na Šumatnom brdu na Zlatiboru. 

- Bestidna je laž čajetinskog povereništva Srpske napredne stranke da je "Spomenik na Šumatnom brdu" na Zlatiboru "pod hipotekom" jer on nije, niti može biti stavljen pod hipoteku što je jasno definisano članovima 16. i 17. Zakona o javnoj svojini, a u skladu sa ovim zakonom je, što je Opština i imala u vidu kod ustanovljavanja hipoteke, urađen i Izveštaj o proceni KP br 4624/1 KO Čajetina od strane ovlašćenog procenitelja izabranog od strane poslovne banke - kaže se u saopštenju Opštine Čajetina povodom neistina iznetih u javnosti od strane povereništva SNS-a u Čajetini, a u vezi sa ustanovljenom hipotekom na zemljištu u javnoj svojini opštine Čajetina, u cilju obezbeđenja kredita kod poslovnih banaka radi izgradnje panoramske gondole na Zlatiboru.

- Da je povereništvo SNS-a  želelo da zna pravu istinu, a ne da širi dezinformacije i laži, moglo je tražiti i dobiti od Opštine podatke iz kojih se jasno i nedvosmisleno vidi da deo KP 4624/1 u površini od preko 24 hektara, a radi se delu na kome se nalazi spomen obeležje, nije ni procenjivan jer nema tržišnu vrednost i nalazi se pod zaštitom. Sama hipoteka je ustanovljena na vrednost od 7.686.000 evra i to za deo navedene parcele u površini od 10,97 hektara koji i ima komercijalnu vrednost - saopštili su iz čajetinske lokalne uprave.

Podsetimo da je Branko Ružić na razgovor u Beogradu pozvao čelnike lokalnih vlasti Čajetine, Šapca i Paraćina nakon što je za danas Stamatović najavio protest stanovnika Zlatiborskog kraja ispred Vlade Srbije, kako bi masovno izrazili "nezadovoljstvo gradjana Čajetine i Zlatibora zbog antiustavne i protivzakonite Uredbe o proglašenju Parka prirode 'Zlatibor', diskriminatorskog odnosa aktuelne vlasti prema toj lokalnoj samoupravi i opstrukcije izgradnje zlatiborske gondole".

"Nažalost, sastanak danas nije održan, a razlog za to jeste što je SNS baš na današnji dan organizovao proteste na Zlatiboru, kandidujući jednu neistinitu i netačnu temu da je opština Čajetina stavila hipoteku na spomenik, što uopšte nije tačno", kazao je Stamatović novinarima ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave gde je sa predsednicima opštine Šabac i Paraćin, Nebojšom Zelenovićem i Sašom Paunovićem došao i zatražio da se otkaže sastanak.

Poslanik SNS iz Priboja Krsto Janjušević nedavno je u Skupštini Srbije rekao da je opština Čajetina stavila pod hipoteku Spomen-obeležja poginulim borcima u Drugom svetskom, posle čega je Povereništvo čajetinskog odobra SNS-a najavilo da će danas oragnizovati protest na Zlatiboru zbog "sramnog stavljanja pod hipoteku" tog spomenika, što Stamatović tvrdi da nije istina.Stamatović je naveo da iako je "pružio ruku i pokazao dobru volju", kako bi razgovarali sa ministrom i prevazišli postojeće probleme ipak se suočio sa provokacijama SNS-a.

"Ako smo pružili ruku i pokazali dobru volju, ako smo mi bili problem i otkazali protest u Beogradu, prihvatili dogovor i učešće na sastanku, gde bi se prevazišli problemi, mi imamo provokaciju od SNS, da organizuju protest. Oni nisu bili spremni da naprave kompromis... Odgovornost je na Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću", rekao je Stamatović.

Dodao je da ako ne bude razumevanja i ako se nastave provokacije, poput današnje, pristupiće se jedinom mogućem načinu koji im preostaje da se njihovi zahtevi ispune i da se poštuje Ustav Srbije.

"Ako i dalje bude ovakvih provokacija, mi ćemo se sigurno dogovoriti da jedini mogući način koji nama preostaje je da se izborimo pomoću narodne inicijative za naše zahteve da se poštuju Ustav i zakoni, te da nam omoguće pravo na rad i da nema te političke diskriminacije u opštinama Čajetina, Paraćin i Šabac", kazao je on.

Stamatović je ranije izjavio da "privremeno odlaganje" protesta "ne znači konačno odustajanje od masovnog izražavanja nezadovoljstva gradjana Čajetine i Zlatibora zbog antiustavne i protivzakonite Uredbe o proglašenju Parka prirode 'Zlatibor', diskriminatorskog odnosa aktuelne vlasti prema toj lokalnoj samoupravi i opstrukcije izgradnje zlatiborske gondole".


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

JUBILEJ ORGANIZOVANOG TURIZMA NA ZLATIBORU
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box