Klik na svetlost
klik na svetlost/9.03.2019.

Lutka Barbika slavi 60. rođendan

klik-na-svetlost
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaČuvena lutka Barbika danas "proslavlja" 60. rođendan, a tim povodom biće predstavljena nova kolekcija inspirisana poznatim ličnostima koje su mnogima uzor u životu, kao i radnim mestima na kojima su žene i dalje nedovoljno zastupljene.

Barbika se prvi put pojavila 9. marta 1959. godine na sajmu igračaka u Njujorku, a njen proizvođač, kompanija Matel, povodom 60. godina njenog postojanja, napravila je 20 novih verzija lutke, među kojima su i one kreirane u čast japanske teniserke Naomi Osaka i britanskog modela i aktivistkinje Advoe Aboa.

Od kada je lansirana prodataje  u više od jedne milijarde primeraka, preneli su danas lokalni mediji u SAD.

Uprkos velikoj konkurenciji, svake godine bude prodato više od 50 miliona primeraka lutke u više od 150 zemalja. Barbika je marka poznata kao Koka-Kola ili MekDonalds, izjavili su predstavnici kompanije Matel, koja proizvodi čuvenu lutku.


Njena „majka“ je jedan od osnivača Matela, Rut Hendler, koja je došla na ideju o takvoj lutki posmatrajući sopstvenu decu. Ona je lutki dala ime po ćerki Barbari – Barbi.

Lutka je odmah postala popularna i prve godine je prodata u 300.000 primeraka.

Barbika sa izgledom lepotice postala je arhetip kalifornijske plavuše i često je bila na meti kritika jer predstavlja „površnu, bogatu i besposlenu“ ženu.

Kasnije je lutka evoluirala prateći modne trendove i ukuse. Dobila je raznu odeću, tako da devojčice mogu da je i predstave kako to one žele.

Lutka, koja je jedna od najprodavanijih igračaka u svetu, menjala je izgled kroz vreme. Postoje Barbike različitih visina, boja kože i frizura. Prvobitna lutka je poznata po plavim očima i dugoj plavoj kosi.

Pored lutke u svetu su snimljeni i animirani filmovi o slavoj Barbi.


PROČITAJTE I:

PELIKANI NA DUNAVU POSLE 100 GODINA!


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box