Film
film/4.11.2019.

Mira Banjac slavi 90. rođendan

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: biografija.org Mirjana T. Banjac, poznatija kao Mira Banjac je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica danas će proslaviti devedeseti rođendan.

Velika glumica podjednako je cenjena i voljena među kolegama, publikom, ali i predstavnicima medija. Iako je danas zakoračila u desetu deceniju, Mira Banjac i dalje aktivno snima i u intervjuima ističe kako je rad održava.

Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Danas sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu.
 

View this post on Instagram

90 <3 Још десет Миро, мора бар. #mirabanjac

A post shared by Срастање криво. (@srastanjekrivo) on

Pozorišnu karijeru je započela u Sremskoj Mitrovici. Igrala je u Narodnom pozorištu u Banjaluci, te Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Od 1970. godine je bila član „Ateljea 212“ na čijoj sceni je ostvarila brojne značajne uloge. Televizijsku karijeru započela je 1964. godine ulogom u filmu „Boj na Kosovu“.

Do sada je ostvarila više od 160 uloga u televizijskim filmovima i serijama, dugometražnim i kratkim filmovima. Mnogi je pamte kao Mariju iz istoimene serije ili Danicu Čvorović iz filma „Balkanski špijun“, dok je mlađim generacijama ostala u sećanju kao Ružica Sinđelić iz serije „Vratiće se rode“.

Mira Banjac je jedna od naših najnagrađivanijih glumica. Tri puta je osvojila „Zlatnu arenu“ na Festivalu u Puli, dobila je dve Sterijine nagrade, te velike nagrade „Pavle Vujisić“, „Joakim Vujić“ i „Žanka Stokić“. Osim toga, dobitnica je nagrade „Zlatni ćuran“, „Dobričinog prstena“, „Nušićeve nagrade“ i mnogih drugih.

Slavna glumica oduvaće danas 90 svećica, a za domaću štampu je pričala o tome šta joj daje energiju. Poslednja diva filma i TV boravi u Sarajevu, gde snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo u dve hit serije, "Psi laju" i "Preživeti Beograd".

View this post on Instagram

#mirabanjac

A post shared by velikanisrpskogglumista (@velikanisrpskogglumista) on

"Mislim da sam živela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja," poručila je glumica puna vedrine za Kurir.

Najpoznatije uloge: "Boj na Kosovu", "Kamiondžije", "Divlje godine", "Marija", "Čuvari plaže u zimskom periodu", "Radio Vihor zove Anđeliju", "Sjećaš li se Doli Bel", "Varljivo leto '68", "Radovan III", "Balkanski špijun", "Grlom u jagode", "Zaboravljeni", "Metla bez drške", "Porodično blago", "Sinđelići"...


PROČITAJTE I:

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPLOVA

KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.