Film
film/4.11.2019.

Mira Banjac slavi 90. rođendan

film
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Izvor: biografija.org Mirjana T. Banjac, poznatija kao Mira Banjac je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica danas će proslaviti devedeseti rođendan.

Velika glumica podjednako je cenjena i voljena među kolegama, publikom, ali i predstavnicima medija. Iako je danas zakoračila u desetu deceniju, Mira Banjac i dalje aktivno snima i u intervjuima ističe kako je rad održava.

Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Danas sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu.
 

View this post on Instagram

90 <3 Још десет Миро, мора бар. #mirabanjac

A post shared by Срастање криво. (@srastanjekrivo) on

Pozorišnu karijeru je započela u Sremskoj Mitrovici. Igrala je u Narodnom pozorištu u Banjaluci, te Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Od 1970. godine je bila član „Ateljea 212“ na čijoj sceni je ostvarila brojne značajne uloge. Televizijsku karijeru započela je 1964. godine ulogom u filmu „Boj na Kosovu“.

Do sada je ostvarila više od 160 uloga u televizijskim filmovima i serijama, dugometražnim i kratkim filmovima. Mnogi je pamte kao Mariju iz istoimene serije ili Danicu Čvorović iz filma „Balkanski špijun“, dok je mlađim generacijama ostala u sećanju kao Ružica Sinđelić iz serije „Vratiće se rode“.

Mira Banjac je jedna od naših najnagrađivanijih glumica. Tri puta je osvojila „Zlatnu arenu“ na Festivalu u Puli, dobila je dve Sterijine nagrade, te velike nagrade „Pavle Vujisić“, „Joakim Vujić“ i „Žanka Stokić“. Osim toga, dobitnica je nagrade „Zlatni ćuran“, „Dobričinog prstena“, „Nušićeve nagrade“ i mnogih drugih.

Slavna glumica oduvaće danas 90 svećica, a za domaću štampu je pričala o tome šta joj daje energiju. Poslednja diva filma i TV boravi u Sarajevu, gde snima film Pjera Žalice, a trenutno je gledamo u dve hit serije, "Psi laju" i "Preživeti Beograd".

View this post on Instagram

#mirabanjac

A post shared by velikanisrpskogglumista (@velikanisrpskogglumista) on

"Mislim da sam živela i da živim mali život. Nemam veliki život, ni glamur, ni bogatstvo. Ako mene pitate, zadovoljstvo je imati mali život i u njemu naći svoje vrednosti i ponuditi ih. I dalje razmišljam isključivo o budućnosti, na prošlost se ne osvrćem, jer naknadna pamet ništa ne popravlja," poručila je glumica puna vedrine za Kurir.

Najpoznatije uloge: "Boj na Kosovu", "Kamiondžije", "Divlje godine", "Marija", "Čuvari plaže u zimskom periodu", "Radio Vihor zove Anđeliju", "Sjećaš li se Doli Bel", "Varljivo leto '68", "Radovan III", "Balkanski špijun", "Grlom u jagode", "Zaboravljeni", "Metla bez drške", "Porodično blago", "Sinđelići"...


PROČITAJTE I:

GRLOM U JAGODE - OŽIVLJAVANJE VREMEPLOVA

KRUŠEVAC DOBIO TRG GLUMACA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box