Klik na svetlost
klik na svetlost/30.04.2018.

ZLATIBOR: Najveći zip-lajn u Srbiji

klik-na-svetlost
  • Pixabay
  • ZipLine Zlatibor
  • Promo
  • ZipLine Zlatibor
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 
Najveći zip-lajn u Srbiji, visine 130 metara i dužine 550 metara, napravljen je u Ljubišu, na oko 23 kilometra od centra Zlatibora. Otvaranje ove avanturističko-turističke atrakcije zakazano je za 10. maj u 11 časova.Tako, uskoro zlatiborsko selo Ljubiš neće biti poznato samo po znamenitim ljudima kao što su đeneral Krsta Smiljanić, akademik Miladin Pećinar, pisac Ljubivoje Ršumović … ili po svojim prirodnim lepotama. Ljubišani su se postarali da u svoje mesto privuku turiste iz svih krajeva ne samo za praznike i za neka dešavanja, već i češće. 

Zip-lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Ovaj sadržaj je dostupan u skoro svim planinskim centrima širom sveta. Za one koji nisu imali još uvek priliku da probaju ovakav vid zabave, zip lajn nudi mogućnost da uz pomoć postavljene sajle "preleti" sa jedne strane na drugu, sa posebnim panoramskim užitkom. Ljubiški zip-lajn će biti posebna poslastica za ljubitelje adrenalina zbog nestvarno lepe prirode u ovom delu Srbije.

Zip-lajn se nekada koristio za prevoz ljudi preko reka i nepristupačnih terena kao i za prenos hrane. U nekim udaljenim mestima u Kini se i dalje koristi, a australijiski vojnici su ga koristili za dostavu hrane, pošte pa i municije. Danas se uglavnom koristi u adrenalinsko-zabavne svrhe.

Selo Ljubiš je karakteristično po bogatstvu i raznovrsnosti flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća.

Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. Ovde se nalazi i Ršumska pećina.

Ljubiš je rodno mesto našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića.


Tekst je deo projekta “Zlatne priče” koji je sufinansiran sredstvima opštine Čajetina za sufinansiranje projekata  proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2018. godini.


PROČITAJTE JOŠ: PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.