Identitet u amanet
identitet u amanet/5.02.2021.

Srpska narodna poezija i Evropa

identitet-u-amanet
  • Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Wikipedia

 

Na današnji dan 1814. godine u Beču je objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Nakon propasti ustanka 1813. Vuk Karadžić je sa porodicom prešao u Zemun, a odatle odlazi u Beč. Tu se upoznao sa Bečlijkom Anom Marijom Kraus, kojom se oženio.

U Beču je takođe upoznao cenzora Jerneja Kopitara, a povod je bio jedan Vukov spis o propasti ustanka. Uz Kopitarevu pomoć i savete, Vuk je počeo sa sakupljanjem narodnih pesama i sa radom na gramatici narodnog govora.

Godine 1814. je u Beču objavio zbirku narodnih pesama koju je nazvao „Mala prostonarodna slaveno-serbska pesnarica“. Iste godine je Vuk objavio „Pismenicu serbskoga jezika po govoru prostoga naroda napisanu“, prvu gramatiku srpskog jezika na narodnom govoru.

Ovo delo je nastalo nakon samo četiri meseca poznanstva sa Kopitarom, i ono je prvo delo koje se pojavilo u štampi, a da je pisano ,,prostim narodnim jezikom“, gde se Vuk zapravo koristio reformisanom ćirilicom Save Mrkalja.


PROČITAJTE I:

NEPRIMERENO DO MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.