Identitet u amanet
identitet u amanet/9.04.2021.

Sava centar proglašen za kulturno dobro

identitet-u-amanet
  • Wikimedia/Daniel Aragay
  • Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Cover foto: Wikipedia/Daniel Aragay

 

Beogradski Centar Sava stekao je status kulturnog dobra, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ovaj status predložio je Zavod, a potvrdila je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici.

Centar Sava predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu. Sagrađen je 1976-77. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića i saradnika, oblikovan u duhu savremene arhitekture osme decenije 20. veka. U pitanju je razuđen kompleks koji čine četiri građevinske celine: glavna poslovna zgrada, kongresno-koncertna dvorana, hotel Interkontinental (današnja Crown plaza), a pasarele povezuju prvi objekat sa kongresnom dvoranom i sa hotelom.

Snimci iz vazduha urađeni za potrebe utvrđivanja za kulturno dobro / Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Originalnog prostorno-kaskadnog rešenja kompleks je uspešno ukomponovan u ambijent šireg priobalnog područja. Građen je u kombinaciji armirano-betonske konstrukcije i čeličnih ramova, uz obilnu upotrebu stakla kao fasadnog materijala.

Centar raspolaže većim brojem sala za konferencije i sastanke, kongresno-koncertnom dvoranom, restoranom, kafe-barovima, prodavnicama, u njemu se nalaze pošta, banke, pres centar, prvobitno ambulanta, štamparija, televizija i drugi sadržaji. Hotel Interkontinental (Crown plaza) se pozicijom, arhitekturom, formama i materijalima usaglašava sa ostalim objektima u kompleksu.

 Foto: Iz knjiga SAVA CENTAR U BEOGRADU, Beograd 1977. i KONGRESNI CENTAR U BEOGRADU, Beograd 1977.

Spomenik kulture predstavlja jedinstven kompleks u Beogradu izuzetnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti. Jedan je od najuspelijih i najizražajnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina 20. veka i najfunkcionalniji je kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu.

Kompleks istovremeno predstavlja i vrhunsko delo arhitekte Stojana Maksimovića. Za ovaj poduhvat glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.


PROČITAJTE I:

KALEMEGDAN: PONIŠTENA DOZVOLA ZA GONDOLU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.