Identitet u amanet
identitet u amanet/10.10.2019.

Pobednik otišao sa Kalemegdana

identitet-u-amanet
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / DanasBronzani spomenik „Pobednik“, rad Ivana Meštrovića, skinut je danas sa postolja na Beogradskoj tvrđavi, gde je postavljen 1928. godine, i poslat je na restauraciju, a njegovo vraćanje na Kalemegdan predviđeno je za mart 2020. godine.

Glavni arhitekta projekta restauracije Nevenka Novaković rekla je da je skidanje trajalo vremenski duže od predviđenog, jer se nakon sklanjanja kamenih obloga utvrdilo da su sve četiri sajle provučene kroz noge, koje su ga držale za postolje, potpuno prekinute usled korozije.

Tokom sklanjanja spomenika čitava Beogradska tvrđava bila je zatvorena za posetioce, novinari su mogli da uđu samo uz prethodnu akreditaciju, a čitav prostor bio je pod nadzorom velikog broja pripadnika privatnog obezbeđenja, komunalne milicije i policajaca Građani su mogli da spomenik vide i fotografišu od 13 do 15 časova na Carigradskom drumu na Kalemegdanu, iz pravca Uzun Mirkove ulice.

Na Kalemegdanu, zbog skidanja „Pobednika“, gornji grad Beogradske tvrđave danas je bio zatvoren za posetioce do 13 časova. Nakon skidanja bronzane figure, „Pobednik“ je odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.