Identitet u amanet
identitet u amanet/16.08.2019.

Kosovska zastava na srpskoj tvrđavi

identitet-u-amanet
  • Eparhija raško-prizrenska
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPrivremene prištinske institucije istakle su kosovsku zastavu na srednjovekovnoj srpskoj tvrđavi u blizini Novog Brda, a kako javlja RTS, zastava se vidi sa okolnih puteva.

Uz crkvu Svetog Nikole koja je u blizini, istaknuta je još jedna kosovska zastava i postavljeno nekoliko vojnih šatora pored kojih je desetak osoba u uniformama, navodi RTS.

Eparhija raško-prizrenska SPC ocenila je da je postavljanje kosovske zastave na trđavi u Novom Brdu ogromna provokacija.

Eparhija je objavila to na svom Tviteru navodeći da se radi o politizaciji kulturne baštine.

"Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole gde su kosovski rimokatolici nedavno služili misu postavljene su ovih dana kosovske zastave. Ovakav vid politizacije kulturne baštine predstavlja ogromnu provokaciju", piše u objavi Eparhije.

Priština je nedavno odobrila služenje katoličke mise na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole na Novom Brdu.

Pre dva meseca objavljena je vest da kosovske vlasti nameravaju da Crkvu Svetog Nikole pretvore u trobrodnu katoličku baziliku. Deo konzervatorskih radova već je izveden, a SPC se tome oštro usprotivila.

Ministar kulture u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević obratio se direktorki Uneska povodom crkve na Novom Brdu. Ministar je upozorio na kršenje međunarodnog prava i falsifikovanje istorije, obaveštavajući direktorku Uneska da Kosovski arheološki institut izveo, uz podršku ambasade Nemačke u Prištini, radove na rekonstrukciji tog sakralnog lokaliteta, nazvavši ga novim imenom kao - "obnova katedrale u Artani" i, tretirajući ga kao rimokatoličku katedralu.

Odeljenje istorijskih nauka SANU pre tri nedelje je saopštilo da je pripremilo analizu koja ukazuje na neprihvatljivo ponašanje prema kulturnoj i istorijskoj baštini na Novom Brdu, sa čime se kako dodaju, u potpunosti složio Izvršni odbor SANU.


PROČITAJTE I:

KATOLIČKA MISA U PRAVOSLAVNOJ CRKVI 

SANU: ZAUSTAVITI KRAĐU ISTORIJE NA KiM


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.