Identitet u amanet
identitet u amanet/26.09.2019.

Inspiracija u narodnom graditeljstvu

identitet-u-amanet
  • MNT / Ulica u mahali Podkaljaja, Prizren (snimak arhitekte Ranka Findrika, zaostavština arhitekte Branislava Kojića)
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i tehnike (SANU) do 19. oktobra traje upravo otvorena izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu – iz zbirki Muzeja nauke i tehnike”.

Na postavci koja se organizuje u godini kada ovaj muzej obeležava tri decenije postojanja, muzejska savetnica dr Snežana Toševa odlučila se da prikaže deo bogatog fonda koji se u njemu čuva.

Izložba je organizovana u cilju podsećanja na značajne ličnosti koje su obeležile osnivanje Muzeja nauke i tehnike i prikazivanja dela bogatog fonda koji se u njemu čuva.

Posvećena je arhitektima koji su na različite načine bili inspirisani narodnim graditeljstvom, a čiji se radovi čuvaju u Muzeju. Izložena dela akademika Branislava Kojića, akademika Aleksandra Deroka, Božidara Petrovića i Zorana B. Petrovića svedoče o tome koliko je njihova inspiracija bila duboko utemeljena u tradicionalnu arhitekturu.

Istraživanjem na terenu, objavljivanjem knjiga i studija, izradom crteža, fotografisanjem i, konačno, projektovanjem koje je inspirisano tradicijom, oni su na najbolji način uspeli da sačuvaju sećanje na narodno graditeljstvo.

U svojim bogatim i raznolikim stvaralačkim opusima uspeli su da graditeljsko nasleđe zaštite i otmu od zaborava. Danas, kada mnogi spomenici narodne arhitekture više ne postoje, crteži fotografije i tekstovi ovih autora, kao jedni od prvih celovitih prikaza i analiza narodnog neimarstva, ostaju polazište za dalja istraživanja.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box