Identitet u amanet
identitet u amanet/26.09.2019.

Inspiracija u narodnom graditeljstvu

identitet-u-amanet
  • MNT / Ulica u mahali Podkaljaja, Prizren (snimak arhitekte Ranka Findrika, zaostavština arhitekte Branislava Kojića)
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaU Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i tehnike (SANU) do 19. oktobra traje upravo otvorena izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu – iz zbirki Muzeja nauke i tehnike”.

Na postavci koja se organizuje u godini kada ovaj muzej obeležava tri decenije postojanja, muzejska savetnica dr Snežana Toševa odlučila se da prikaže deo bogatog fonda koji se u njemu čuva.

Izložba je organizovana u cilju podsećanja na značajne ličnosti koje su obeležile osnivanje Muzeja nauke i tehnike i prikazivanja dela bogatog fonda koji se u njemu čuva.

Posvećena je arhitektima koji su na različite načine bili inspirisani narodnim graditeljstvom, a čiji se radovi čuvaju u Muzeju. Izložena dela akademika Branislava Kojića, akademika Aleksandra Deroka, Božidara Petrovića i Zorana B. Petrovića svedoče o tome koliko je njihova inspiracija bila duboko utemeljena u tradicionalnu arhitekturu.

Istraživanjem na terenu, objavljivanjem knjiga i studija, izradom crteža, fotografisanjem i, konačno, projektovanjem koje je inspirisano tradicijom, oni su na najbolji način uspeli da sačuvaju sećanje na narodno graditeljstvo.

U svojim bogatim i raznolikim stvaralačkim opusima uspeli su da graditeljsko nasleđe zaštite i otmu od zaborava. Danas, kada mnogi spomenici narodne arhitekture više ne postoje, crteži fotografije i tekstovi ovih autora, kao jedni od prvih celovitih prikaza i analiza narodnog neimarstva, ostaju polazište za dalja istraživanja.


PROČITAJTE I:

PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.