Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.03.2024.

Uroš Predić – dostojanstvo svakidašnjice

vizuelne-umetnosti
  • SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: SANU

 

Nakon veoma uspešne realizacije izložbe "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" u Galeriji Matice srpske, u nešto izmenjenom obliku izložba će biti predstavljena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Izložba"Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice" svečano će biti otvorena u utorak, 12. marta u 19 časova u Galeriji SANU u Beogradu.

Izložba čiji su autori dr Snežana Mišić i prof. dr Igor Borozan je rezultat nastavka višedecenijske uspešne saradnje Galerije Matice srpske i Galerije SANU na promociji i predstavljanju nacionalne umetnosti i kulturne baštine. Ovoga puta dve institucije spojio je umetnik Uroš Predić, koji je tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

Pod krovom Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti biće predstavljena umetnička dela iz različitih kolekcija koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

Pored dela iz Galerije Matice srpske, Srpske akademije nauka i umetnosti, Matice srpske, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i mnogih drugih, na izložbi će se naći i radovi iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti, poput dela Prorok Amos, Vaskrsenje Lazarevo, Tajna večera i druga.

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom i Srpskom akademijom nauka i umetnosti, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja.

Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi će biti dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Izložbu prati istoimeni katalog autora prof. dr Igora Borozana, istoričara umetnosti, i dr Snežane Mišić, muzejske savetnice, kao i izložbena sveska Uroš Predić i i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice.

Na otvaranju izložbe pozdravnu reč će uputiti akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, dok će govornici biti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti. Izložbu će otvoriti akademik Zoran Knežević, predsednik SANU.

Tokom trajanja izložbe biće realizovan bogat prateći program u vidu različitih predavanja sredom u 18h u cilju sagledavanja Predićevog stvaralaštva iz različitih uglova, kao i mnogobrojnih vođenja: kustoskih utorkom i petkom u 18h i četvrtkom u 12h i autorskih subotom u 13h i nedeljom u 12h. Za najmlađe biće priređene tri kreativne radionice 23. marta, 20. aprila i 18. maja u 12h sati. Prijave za kreativne radionice za decu su obavezne, a više informacija može se pronaći na sajtu SANU.


PROČITAJTE I:

OTVOREN KONKURS ZA IZLOŽBU PORTRET NA IKONI 2024.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.