Identitet u amanet
identitet u amanet/9.09.2020.

Festival etnografskog filma „Vizantrop“

identitet-u-amanet
 • Ivana Aranđelović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Ivana AranđelovićUstanova kulture „Stari grad“ u Beogradu, ponovo će biti domaćin Drugog festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“, koji će biti održan od 16. do 19. septembra. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije, ne starija od četiri godine.

Selekciona komisija festivala angažovanog etnografskog filma „Vizantrop“ pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja.

“Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle i to uglavnom dugometražne etnografske filmove, i selekciona komisija našeg festivala je imala težak zadatak. Međutim, ove godine u selekciji imamo samo dva domaća filma, što je poražavajući podatak. Ministarstvo za kulturu i njene institucije već godinama unazad ne izdvajaju nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv “Vizantrop” će nastaviti da u budućnosti vrši obuku i podstiče mlade ljudi da se bave angažovanim etnografskim filmom”, poručuju organizatori.

Na festivalu će biti prikazano 36 filmova, koji su raspoređeni u četiri kategorije: „Jednakost i zajedništvo“, „Nematerijalno kulturno nasleđe“, „Studentski film“ i „Ekologija i socijalni aktivizam “.

“Ekološki problemi su sve češća pojava u savremenim društvima, stoga smo i pozvali autore širom sveta da nam pošalju filmove koji ukazuju na probleme koji se tiču svih nas. U budućnosti ćemo prikazivati više ekoloških filmova koji prikazuju bunt pobunjenog naroda protiv korporativnih ekologa. Prošle godine u našoj zemlji osnovan je veći broj lokalnih političkih inicijativa koji su se oduprli rušenjem zelenih površina i izgradnji mini hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Izgradnja više od 800 derivatnih mini hidroelektrana, od kojih je većina planirana u zaštićenim područjima, ozbiljno ugrožava prirodno okruženje i postojanje i razvoj lokalnih zajednica. Sigurni smo da ćemo u budućnosti imati nove filmove sa ovom tematikom”, poručuju organizatori festivala.

Kategorije koje podrazumevaju nagrade su „Jednakost i zajedništvo“ i „Studentski film“.

U žiriju festivala za kategoriju „Jednakost i zajedništvo“ su dr Ana Banić (etnolog i antropolog), Ivana Todorović (dokumentaristkinja) i Petar Veljačić (vizuelni antropolog).

Autor pobedničkog filma u toj kategoriji imaće priliku da bude predavač u okviru Međunarodne škole vizuelne antropologije, koju organizuje Centar za Vizuelnu antropologiju.

Članovi žirija za kategoriju „Studentski film“ su Mikloš Barna-Lipkovski (dokumentarista i novinar), Emilija Bošković (etnološkinja i antropološkinja) i Marija Mrkić (etnološkinja i antropološkinja).

Autor najboljeg studentskog filma imaće priliku da učestvuje u Međunarodnoj školi vizuelne antropologije, u organizaciji Centra za vizuelnu antropologiju – VAC iz Beograda.

Program četvorodnevnog festivala dostupan je na sajtu Vizantropa, a više informacija o filmovima i drugim događajima vezanim za festival biće ažurirane na Fejsbuk stranici Vizantrop.

Broj gostiju na projekcijama, zbog poštovanja preporuka epidemioloških mera, ograničen je na 30 ljudi. Organizator festivala držaće se svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.
  POVEZANE VESTI
  button left button right
  KATEGORIJA VESTI
  button left button right

  Komentari

  Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.