Film
film/4.09.2020.

Pula film festival: Nagrade za film "Otac"

film
  • Maja Medić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Maja Medić

Večeras se završava 67. izdanje Pulskog filmskog festivala. Poznati su i dobitnici Zlatnih arena.

Film "Otac" Srdana Golubovića, u kojem glavnu ulogu glumi Goran Bogdan osvojio je nagradu publike, a prvi put u istoriji Pulskog festivala nagrada publike je dobila ocenu 5.0!

Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji hrvatska manjinska produkcija dodeljena je Goranu Bogdanu za ulogu u filmu "Otac" uz obrazloženje: "Suptilno i emotivno, brilijantno odigrana uloga oca koji se bori za svoju decu."

"Otac" je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja - postaje heroj.

Osim Gorana Bogdana, u ostalim ulogama našli su se: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, dok su uloge dece poverene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 dece.

FILM "OTAC"- MEĐUNARODNI FESTIVALI: Međunarodni filmski festival u Berlinu 2020. – Panorama (nagrada publike, nagrada Ekumenskog žirija), Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2020.  (najbolji glumac - Goran Bogdan, nagrada FEDEORA, najpopularniji film FEST-a), Međunarodni filmski festival u Sofiji 2020.

Srdan Golubović (Beograd, 1972) reditelj i scenarista, vanredni profesor na predmetu Filmska režija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Poznat je po filmovima Apsolutnih sto (2001), Klopka (2007, svetsku premijeru imala na Berlinalu, bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film i osvojila preko 20 nagrada na više od 50 festivala), Krugovi (svetska premijera 2013. na Festivalu Sandens, nagrađen Specijalnom nagradom žirija; sučestvovao na preko 80 festivala i osvojio 32 međunarodne nagrade).


Nagrade 67. Pulskog filmskog festivala
Veliku Zlatnu arenu Pulskog festivala dobio je film Tereza 37 Danila Šerbedžije koji je ujedno dobitnik Zlatne arene za režiju. Film je dobio Zlatnu arenu i za scenario /Lana Barić/. Taj film ima još tri Zlatne arene pa se stoga može smatrati pobednikom festivala.

Rade Šerbedžija
 dobitnik je nagrade za glavnu mušku ulogu, a Leon Lučev za sporednu u filmu Ribanje i ribarsko prigovaranje.

Darija Lorenci /Mater/ dobila je glavnu nagradu za najbolju žensku ulogu a Ivana Rošić /Tereza 37/ za sporednu.

Jure Pavlović za svoj debi u filmu Mater dobio je nagradu Breza.

PROČITAJTE I:

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.