Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/17.05.2022.

Kolekcija slika Jovanke Broz (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • Galerija matice srpske / Izložbeni prostor
  • Galerija matice srpske / Vlasto Bukovac
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpske

 

Izložba Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz nastala u saradnji Galerije Matice srpske i Muzeja Jugoslavije, biće otvorena 18. maja 2022. godine u 20.00 sati u Galeriji Matice srpske, u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture.

Jovanka Broz, 1956.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza.

Galerija Matice srpske, izložbeni prostor

Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da, što je više moguće, imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela zajedno sa Josipom Brozom Titom. Ova kolekcija nastala je spontano kao kulisa jednog života, a isto tako je i nestala. 

Jovanka Broz u radnom kabinetu

Izlaganje ovih dela ima dvostruki značaj: s jedne strane radi se o umetničkim predmetima koje publika do sada nije imala priliku da vidi, a s druge ona predstavljaju imaginarni muzej sećanja Jovanke Broz kroz koji se mogu rekonstruisati delovi i detalji njenog života.

Vlaho Bukovac, Žene u razgovoru

Izložena umetnička dela, koja su poslednje trideset tri godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kom je živela, na poseban način današnjoj javnosti objašnjavaju fenomen Jovanke Broz – njenu ličnost, osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Jovanka Broz sa slikarom Jakćem, 1966.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski. 

Jovanka i Josip Broz, 1961.

Muzej Jugoslavije i Galerija Matice srpske, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Stručnom konzervatorsko-restauratorskom obradom, kao i novim tumačenjem, nastala je jedna atraktivna izložba koja će biti predstavljena u Galeriji Matice srpske, a zatim i u Muzeju Jugoslavije.

Galerija Matice srpske, izložbeni prostor

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije i autori izložbe msr Nikola Ivanović i Ana Panić, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije.


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.