BBC
moja-kafica
moja-kafica

Korona virus: U Srbiji još troje preminulih, prva žrtva virusa na Novom Zelandu od maja

vozač autobusa
BBC

U Srbiji je u poslednja 24 sata još troje ljudi preminulo od posledica korona virusa, dok stručnjaci pozivaju funkcionere da nose maske, a Novi Zeland beleži prvi smrtni slučaj zbog zaraze od maja.

U Srbiji je zabeleženo 96 novih slučaja zaraze. Od početka epidemije u Srbiji je zabeleženo 31.772 slučaja, a preminula je 721 osoba. Prema poslednjim podacima hospitalizovane su 522 osobe.

„Potreban samo jedan događaj i da se za dve nedelje virus opet proširi", upozorio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije Kriznog štaba i pozvao sve da ostanu budni i pažljivi i poštuju epidemiološke mere.

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je ranije objavio da ima korona virus i da će nastaviti da radi kod kuće, hospitalizovan je u bolnici u Milanu. Broj slučajeva zaraze u Indiji dostigao je 3,94 miliona i približava se drugoj zemlji po broju obolelih u svetu - Brazilu.

U svetu je do sada registrovano više od 26,3 miliona slučajeva korona virusa, oporavilo se više od 17,5 miliona ljudi, a preminulo je više od 869.000, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.

Šta se dešava u Srbiji?

U poslednja 24 sata u Srbiji su od posledica korona virusa preminule još tri osobe, a zabeleženo je 96 novih slučajeva zaraze.

Od početka epidemije u Srbiji je zabeleženo 31.772 slučaja, a preminula je 721 osoba.

Trenutno su hospitalizovana 522 pacijenta, a na respiratorima ih je 39.

Do sada je ukupno testirano skoro 966.563 ljudi.

korona grafika
BBC

Epidemilozi u Srbiji kažu da brojke ohrabruju, ali ističu da ne sme biti opuštanja. U Nišu je hospitalizovan 21 pacijent, na respiratoru je dvoje ljudi, a jedna osoba je preminula.

„U Kliničkom centru je veoma smanjen broj bolesnika, međutim, to ne treba da nas uljuljka. Na nivou Srbije smo došli na onih 42 ili 56 novozaraženih, a sada opet imamo oko 90. Ipak ta brojka dosta fluktuira", ističe epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović.

Stručnjaci iz Kriznog štaba Srbije kažu „da je izvesno da će se virus pojavljivati u školskoj sredini, ali da uz korišćenje svih preventivnih mera takav rizik sveden na minimum".

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević je po završenom redovnom sastanku Kriznog štaba rekla da pozivaju đake da nose maske i čuvaju svoje i zdravlje drugih ljudi.

Rekla je i da je izvesno da će se virus pojaviti u jednom momentu u školskoj sredini, ali napominje da je uz korišćenje svih preventivnih mera takav rizik sveden na minimum.

Predrag Kon zatražio je od svih državnih funkcionera da nose maske u prilikama kada je to obavezno „radi sebe i kao primer svima".

U Leskovcu nema novozaraženih korona virusom, a u Nišu je smanjen broj obolelih od korona virusa.

Vlada Crne Gore ublažila je mere za ulazak državljana iz regiona, odnosno iz država sa žute liste. I Srbija je na listi tih država.

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste", dok rezidenti država sa „žute liste" mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitela, koji nije stariji od 30 dana.

Rezidenti svih država sa „žute liste" takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right