Ljudi
ljudi/15.10.2018.

Ivona Jevtić na čelu Muzeja Nikola Tesla

ljudi
  • Media centar
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / N1


Iz fotelje gradske sekretarke za kulturu, Ivona Jevtić sela je u direktorsku. Imenovana je za v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle. Na tu vest kulturna, ali i javnost na društvenim mrežama, reagovala je burno i s negodovanjem.

Iako godinu dana traže njenu smenu, postavljenje na mesto direktorke Muzeja Nikola Tesla smatraju lošim, tim pre, kažu, što je dosadašnji direktor bio vrsni poznavalac Teslinog lika i dela.

"Kao gradski sekretar otišla sam u zenitu svojih dostignuća. Sve manifestacije koje sam radila - Oktobarski salon, Bitef, Belef, Bemus, dostigle su najveću posećenost, gledanost i najveće finansijske rezultate za vreme mog mandata. Čak 37 odsto je povećan budžet samo za programsku delatnost. Zaista odlazim veoma puna emocija, puno sam uradila. Ovo je novi izazov za mene. Muzej Nikole Tesle je jedan od 30 ustanova koje sam vodila i već imam dosta planova i projekata", rekla je Jevtić za Kurir.

Iako je po struci profesorka srpskog jezika i književnosti, Ivona Jevtić u svet kulture ušla je iz sveta pošte, jer je u Pošti Srbije radila do 2010. Bez ikakvog iskustva rada u kulturi, 2014. imenovana je za direktorku Kulturnog centra Beograd, pošto je s tog mesta smenjena Mia David, što je izazvalo burnu reakciju javnosti.

Reagovala je kulturna javnost i na potez sekretarke da cenzuriše izložbu "Necenzurisano", a dve godine unazad traži se njena smena, jer novac s gradskog konkursa namenjen kulturi odlazi u ruke tek osnovanih organizacija koje s kulturom nemaju dodirnih tačaka, za šta je inicijativa "Ne davimo Beograd" podnela i krivičnu prijavu protiv Jevtićeve.

Nema dilemu bivša direktorka Kulturnog centra da je sekretarka, kako kaže, "zglajznula". 

"Zašto je ona "zglajznula"? Neke kolege sa scene smatraju da je to neka naša mala pobeda i da su naši uporni pritisci doveli do toga, ja u to ne verujem, mi nemamo nikakvu snagu. Mislim da su neke druge igre u pitanju i da ona njima više ne odgovara", kaže Mia David.

Čudi sagovornicu N1 što gradskoj vlasti, očito, više ne odgovara ni Branimir Jovanović, dosadašnji direktor Muzeja i jedan od najvećih poznavalaca Teslinog života.

"To je bilo 20 godina intenzivnog istraživanja, originalne građe, 20 godina druženja sa delom jednog genija, 160.000 dokumenata, 50.000 novinskih isečaka i tako dalje i tako dalje. Ogromna vrednost", rekao je Branimir Jovanović u intervjuu za Ekspres (ekspres.net) 2016.

Ne zna se koliko se u Teslin lik i delo razume nova direktorka, jer na poruke ne odgovara. Ipak, njeno poznavanje istorije izazvalo je lavinu komentara na društvenim mrežama - izjava u jednoj televizijskoj emisiji: "Zaboravljaju ljudi prvi Kosovski boj, drugi Kosovski boj".

Jevtićeva kritičarima ne ostaje dužna. Na Instagramu objašnjava da je mislilia na drugu kosovsku bitku iz 1448. koja se vodila između Mađara i Turaka.

"Za one koji ne poznaju istoriju... Ali bilo je i nas koji su vredno na državnim fakultetima čitali knjige čak i na staroslovenskom jeziku, proučavali kulturnu istoriju Srba i narodnu književnost", napisala je na toj društvenoj mreži Jevtićeva.

"Nekako stvarno ... Valjda postoji neka donja granica... Ako nešto ne znate, onda bar ćutite", kaže Mia David.

Izvor: N1

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.