Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/30.09.2022.

Novi Sad: Velika izložba Save Šumanovića

vizuelne-umetnosti
  • Gordana Tadić
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Gordana Tadić

 

Jedinstvena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara, tri izložbene postavke i povezuje čak četiri zemlje, otvorena je u Novom Sadu na Trgu galerija.

Time je počela nedelja vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture. Jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde su dve izložbene postavke i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika "Sava Šumanović" u Šidu, gde je treća izložbena postavka.

Šumanovićevo slikarstvo između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske. Program svečanog otvaranja izložbe obuhvatio je i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića.

Izložba je deo kompleksnog projekta koji obuhvata i održavanje međunarodne naučne konferencije 25. i 26. novembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu. Autor projekta je upravnica Spomen-zbirke, istoričarka umetnosti Milana Kvas. 

Slikarski opus Save Šumanovića (1896 – 1942) gotovo u potpunosti pripada periodu između dva svetska rata. Njegove pojedine slike ili čitavi ciklusi pokazuju direktnu uključenost u bitne faze razvoja evropskog modernizma. Stvaranje celovite slike o Šumanovićevim realizmima i njihovim relacijama sa međunarodnim umetničkim tokovima bilo je polazište u realizaciji izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji Matice srpske i Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, koja će obuhvatiti 102 Šumanovićeva dela.

Postavka u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je retrospektivnog karaktera i obuhvata Šumanovićevo slikarstvo nastalo u periodu između 1919. i 1941. godine. Publika će biti u prilici da vidi 32 Šumanovićeva dela iz javnih i privatnih zbirki Srbije, zatim muzeja Rijeke, Zagreba, Skoplja, Onflera i Larošela u Francuskoj. Šumanovićevo slikarstvo u Spomen-zbirci prikazuje se u relaciji sa umetničkim zbivanjima na evropskoj, posebno pariskoj umetničkoj sceni, zahvaljujući brojnim fotografijama i dokumentima, u cilju kontekstualizacije nastanka i razvoja Šumanovićevog umetničkog koncepta. Pojedina ostvarenja, poput „Turskog kupatila“ iz Nacionalne galerije Republike Severne Makedonije u Skoplju i „Lučkog agenta“ Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, prvi put se predstavljaju novosadskoj publici, dok se dva Šumanovićeva dela istog naziva „Kupačice“ iz francuskih muzeja prvi put izlažu u Srbiji.

Postavka u Galeriji Matice srpske iznosi zanimljivu muzejsku priču o pretvaranju privatne u javnu kolekciju. Sedamnaest Šumanovićevih dela nastalih između 1921. i 1925. godine, koja se danas čuvaju u Galeriji Matice srpske i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, deo su prvobitne, brojnije i kompleksnije Dorićeve zbirke. Nastala u periodu nakon prvog Šumanovićevog boravka u Parizu, ova dela pripadaju kompleksu evropskih realističkih tendencija ʼpovratka reduʼ na početku treće decenije 20. veka. Iako ograničena na jedan kratak period Šumanovićevog opusa, Dorićeva zbirka pruža uvid u izuzetno značajan period slikarevih formativnih godina, bez kojeg je nemoguće celovito razumevanje i predstavljanje umetnosti Save Šumanovića.

Postavka u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu posvećena je ciklusu „Šidijanki“, jedinstvenom u savremenim tokovima evropskog slikarstva. Nijedan slikar ovog podneblja nije stvorio tako upečatljiv ciklus kao što je novorealistična i apstraktno-klasična serija „Šidijanke“.

Izložbu u tri muzeja prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog sa tekstovima istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka: prof. dr Zvonka Makovića, prof. dr Lidije Merenik, prof. dr Igora Borozana, dr Ane Ereš, dr Tijane Palkovljević Bugarski, mrs Sofije Milenković, Gordane Krstić Faj, mrs Tamare Ognjević i mr Milane Kvas.

Izložba u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog sadrži i taktilni segment postavke za slepe i slabovide, dok će prateći programi u sva tri galerijska prostora obuhvatiti predavanja uz tumačenja na znakovnom jeziku, interaktivne radionice u galerijskim prostorima i na društvenim mrežama za različite starosne grupe, kao i izvođenje pozorišne predstave „Boemi sa Monparnasa“ Teatra mladih „Mišolovka“ u Spomen-zbirci i šidskoj Galeriji.

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića biće uključena u projekat izložbom koja će postavkom fotografija, slika i video materijala predstaviti različite segmente projekta „ChoreoChroma” koji objedinjuje programe dve prestonice kulture u 2022. godini – Novog Sada i Eša iz Luksemburga. Na taj način, programski se objedinjuje nastup tri muzejske institucije na novosadskom Trgu galerija, ali se takođe uspostavlja dijalog između različitih kultura i realističkih prosedea prve polovine 20. i početka 21. veka.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti, a izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" je otvorena je do 4. decembra.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.