Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/30.04.2019.

Kupačice (Na plaži) Save Šumanovića

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Piše: Gordana Stanišić, muzejski savetnik / Narodni muzej BeogradU Jugoslovenskoj zbirci Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu čuva se 78 crteža Save Šumanovića iz različitih perioda njegovog stvaralaštva, a po svom umetničkom značaju, po reprezentativnosti i monumentalnosti izdvaja se rad Kupačice (Na plaži), otkupljen iz privatnog vlasništva za Narodni muzej 1967. godine. Crtež je rađen kao studija za istoimenu sliku iz 1929. koja je u vlasništvu Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Ranija Šumanovićeva faza iz sredine 1920-ih, tj. vremena posle njegovog drugog boravka u Parizu (1925-1928), jednim svojim segmentom obeležena je i crtežima sa predstavama ženskih aktova i poluaktova, pojedinačnih ili u grupi, u jednostavnijim ili složenijim kompozicionim celinama, najčešće pejzažima, u duhu umerene postkubističke ili neoklasicističke lotovske stilizacije, što će kasnije umetnik razviti u jedan drugačiji, metodološki sistematičniji i potpuno zaokružen pristup.

Po lotovski geometrizovanoj mreži izlomljenih linija koje uokviruju dva ležeća ženska akta, pretpostavlja se da je crtež Kupačice urađen najkasnije 1928. godine. Kompozicija je klasicističko-pusenovski rešena, sugestivna, figure skulptorski modelovane, forme su mekše ali još uvek sa kubističko-sezanističkim ostacima s početka dvadesetih godina 20. veka koji se konkretno prepoznaju u građenju pozadine.

Šumanovićev kasniji period, posle definitivnog povratka iz Pariza, od 1935 – 1938. na izvestan način je obeležen i njegovom izolacijom od javnosti umetničkog okruženja, boravkom u rodnom Šidu u kojem se oporavljao posle bolesti, i paralelno, moglo bi se reći –fetišističkim posvećenjem jednoj temi, emotivno i psihološki opsesivnoj seriji tipskih kupačica, tzv. Šidijanki, variranoj u preko 60 slika i 100 crteža (u Kabinetu grafike ima oko 30 studija). Kao zaokružen ciklus Šidijanke su bile predstavljene na Šumanovićevoj samostalnoj izložbi u Beogradu 1939. godine, što se može smatrati krajem njegove potrebe za distanciranjem od spoljnjeg sveta i istovremenim okončanjem apsolutne posvećenosti ovoj, uslovno rečeno, tematskoj celini.


PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box