Klik na svetlost
klik na svetlost/28.06.2018.

Pronađeno originalno pismo Hajduk Veljka

klik-na-svetlost
  • Anastas Jovanović/Privatna arhiva
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/Blic

Pronađeno je ekskluzivno, do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, jednog od najznačajnijih junaka srpske istorije. Napisano je u Negotinu 23. maja 1812, pre 216 godina, godinu dana pre Veljkove slavne pogibije u ovom gradu.

U pitanju je pismo - naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć i pomoć u namirnicama, takozvani bir, ustanicima. Hajduk Veljko ovlašćuje bimbašu Mateju da u njegovo ime skuplja tu pomoć, a "ko bi se protivio Mateju, to se samomu mene protivi", kaže "Veljko Petrović Vojvoda".

Pismo se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Dokument je u udruženje stiglo zahvaljujući angažovanju jednog od osnivača ovog udruženja, bibliofila i novinara Srđana Stojančeva, prenosi Blic.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen ili je tekst napisao neko od njegovih pisara. Njegov pisar je svojevremeno bio i Vuk Karadžić, koji je o boravku u Negotinu ostavio izvanredno svedočenje o životu, karakteru i junaštvu Hajduk Veljka.

Iz vremena Prvog srpskog ustanka sačuvano je izuzetno malo pisanih tragova, a prota Mateja Nenadović u svojim "Memoarima" opisuje kako su ustanici svoju arhivu u buradima nosili preko Save. Veći deo te arhive je nastradao.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Pismo se nalazilo u biblioteci Ljubomira Nenadovića, pa se na njegovoj poleđini nalazi Nenadovićeva beleška da se, zaista, radi o pismu "'ajduk Veljka Petrovića".

Sasvim je verovatno da ga je poznati književnik, diplomata i ministar nasledio od svog oca, slavnog ustaničkog vojvode prote Matije Nenadovića koji je Hajduk Veljka lično poznavao.

Naredba predstavlja dragocenost i zbog svog jezika. Iako je pisano starim pismom, korišćen je narodni jezik.

Pored naredbe se nalazi i pesma u rukopisu Dragomira Brzaka (1851-1905) o Hajduk Veljku, čiji stihovi se nalaze ispisani na spomeniku ovom junaku u Negotinu.

U Adligatu se nalazi zbirka predmeta sa početka XVIII veka, naročito oružja koje su koristili ustanici i Turci tokom samog ustanka, pa će ovo udruženje uskoro u okviru svoje stalne postavke formirati izložbu o Prvom srpskom ustanku.

Izvor: Blic

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box