Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/28.06.2018.

Pronađeno originalno pismo Hajduk Veljka

klik-na-svetlost
  • Anastas Jovanović/Privatna arhiva
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/Blic

Pronađeno je ekskluzivno, do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, jednog od najznačajnijih junaka srpske istorije. Napisano je u Negotinu 23. maja 1812, pre 216 godina, godinu dana pre Veljkove slavne pogibije u ovom gradu.

U pitanju je pismo - naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć i pomoć u namirnicama, takozvani bir, ustanicima. Hajduk Veljko ovlašćuje bimbašu Mateju da u njegovo ime skuplja tu pomoć, a "ko bi se protivio Mateju, to se samomu mene protivi", kaže "Veljko Petrović Vojvoda".

Pismo se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Dokument je u udruženje stiglo zahvaljujući angažovanju jednog od osnivača ovog udruženja, bibliofila i novinara Srđana Stojančeva, prenosi Blic.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen ili je tekst napisao neko od njegovih pisara. Njegov pisar je svojevremeno bio i Vuk Karadžić, koji je o boravku u Negotinu ostavio izvanredno svedočenje o životu, karakteru i junaštvu Hajduk Veljka.

Iz vremena Prvog srpskog ustanka sačuvano je izuzetno malo pisanih tragova, a prota Mateja Nenadović u svojim "Memoarima" opisuje kako su ustanici svoju arhivu u buradima nosili preko Save. Veći deo te arhive je nastradao.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

BRANKO ROSIĆ - BUNTOM KROZ ŽIVOT

MUHAREM BAZDULJ - BEG OD PREDVIDLJIVOSTI

ZORAN PAUNOVIĆ - ŽIVOT JE LEPŠI AKO UMETE DA ČITATE


Pismo se nalazilo u biblioteci Ljubomira Nenadovića, pa se na njegovoj poleđini nalazi Nenadovićeva beleška da se, zaista, radi o pismu "'ajduk Veljka Petrovića".

Sasvim je verovatno da ga je poznati književnik, diplomata i ministar nasledio od svog oca, slavnog ustaničkog vojvode prote Matije Nenadovića koji je Hajduk Veljka lično poznavao.

Naredba predstavlja dragocenost i zbog svog jezika. Iako je pisano starim pismom, korišćen je narodni jezik.

Pored naredbe se nalazi i pesma u rukopisu Dragomira Brzaka (1851-1905) o Hajduk Veljku, čiji stihovi se nalaze ispisani na spomeniku ovom junaku u Negotinu.

U Adligatu se nalazi zbirka predmeta sa početka XVIII veka, naročito oružja koje su koristili ustanici i Turci tokom samog ustanka, pa će ovo udruženje uskoro u okviru svoje stalne postavke formirati izložbu o Prvom srpskom ustanku.

Izvor: Blic

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box