Identitet u amanet
identitet u amanet/15.07.2021.

Upisati Sirogojno na listu UNESKO

identitet-u-amanet
  • Gordana Tadić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Gordana Tadić

 

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je tokom svoje posete Zlatiborskom okrugu, Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno gde je istakla da je ideja da se ovaj Muzej upiše na jednu od Uneskovih lista zaštite kulturnih dobara.

Gojković je izjavila da treba prvo da se završi neophodna studija i da je to primer dobre prakse kako može da izgleda muzej na otvorenom i zaštiti kulturno nasleđe.

Ministarka je rekla da će se pozicioniranjem na Uneskovoj listi zaštićenih kultunih dobara podići kvalitet i rad ovog Muzeja, ali i njegova vidljivost na kulturnoj mapi Republike Srbije i sveta.

Posle 15 godina napokon je završena procedura da ovaj Muzej postane republička ustanova.

„Što se tiče Republike mi smo i prethodnom periodu, dok nije pravno bila definisana kao republička ustanova kulture, pomagali rad ovog Muzeja“, rekla je Gojković i dodala da je sada pomoć potrebna i na drugi način, ne samo finansijska.

„Opredeljena su sredstva za stalne popravke krovova ovih etno kuća koje izgledaju fantastično i koje su neponovljive u svetu“, ocenila je ministarka kulture i informisanja i napomenula da Muzej „Staro selo“ treba da se povezuje sa međunarodnim organizacijama, a jedna od njih je Evropska organizacija koja se bavi muzejima na otvorenom čiji je član i ovaj Muzej.

Gojković je podvukla da uz pomoć države treba da postignemo da ova ustanova i predsedava jedne godine tom organizacijom i da ovde dovedemo strane stručnjake da vide kako mi čuvamo kulturno nasleđe iz 19. i početka 20. veka.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da možda nismo bili svesni kakvo blago imamo jer, kako je primetila, nama se sve podrzumeva, sve postaje uobičajno i onda to zamenarimo i ne bavimo se time.

„Obećavam da će ovo biti jedan od mojih pririteta. Da dovedemo svet ovde i da skrenemo pažnju građanima Srbije da dođu ovde da uživaju, da na otvorenom prostoru imaju lekciju iz istorije“, naglasila je Gojković.

Ministarka je rekla da je ideja da se ovaj muzej predstavi u Kulturnom centru Srbije u Parizu, da ga na taj način promovišemo, da pokažemo šta smo nekada imali, po čemu smo bili prepoznatiljivi, i sama država i ovaj kraj.  Gojković je precizirala da bi to uradili kroz modni deo, odnosno ručne radove i džempere koji se prave u Sirogojnu.

Gojković je ovom prilikom obišla Muzej pletilja i učestvovala je u radionici izrade zlakuske lončarije koja je upisana na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.


Tekst je deo projekta “Čajetina-kulturna razglednica” koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Čajetina za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

PASTIRSKA BAJKA O DOBRILI I PLETILJAMA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.