Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/14.11.2023.

Pola veka Galerije Lazar Vozarević

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Lazar Vozarević
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Lazar Vozarević

 

Galerija „Lazar Vozarević“ ovog novembra obeležava značajan jubilej - 50 godina od kako funkcioniše kao samostalna ustanova i isto toliko godina od kada je prvi put predstavila javnosti svoj najvredniji legat - dela slikara Lazara Vozarevića, rođenog Mitrovčanina, jednog od najistaknutijih imena jugoslovenske posleratne likovne scene.

Vozarevićev nadrealistični slikarski svet, spiritualnost, originalnost i predanost sa kojom je stvarao, posetioci mogu da vide i dožive od 17. novembra 2023. godine u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Prof. dr Lazar Trifunović, istoričar umetnosti i kritičar koji je promovisao beogradski enformel i Lazara Vozarevića kao njegovog člana, postavio je 1973. godine koncept koji je Galerija “Vozarević” zadržala do danas.

I pedeset godina kasnije, galerijski prostor odiše posebnom, nesvakidašnjom umetničkom atmosferom, zahvaljujući „ramu“, „mizanscenu“, odnosno prostoru koji uokviruje dela Lazara Vozarevića iz stalne postavke.

Ovogodišnja, jubilarna, izložba rekonstrukcija je vizije Lazara Trifunovića i Đorđa Panića, tadašnjeg direktora Galerije, iz 1973.  

Posetioce će dočekati fuzija savremenog umetničkog izraza, vizantijskih boja zlatne i crvene i kubističkih linija iz sveta mašte i fikcije ovog autora i kako i sam kaže biće uvučeni u Lazarov „Poetizovani svet, u kojem ne polazi od spoljnih konkretnih objekata, već od zamišljenih građana jednog društva u kome i on sam želi večito da ostane“.

Na izložbi će prvi put u našoj zemlji biti predstavljen i projekat virtuelne restauracije jednog Lazarevog dela. Ovaj pionirski, eksperimentalni projekat doneće brojne novine u restauratorsku praksu, a posetiocima će biti zanimljiva svetlosna komora, koja postaje sastavni deo legata. Takođe izložbu čine i film o Lazaru Vozareviću, kao i multimedijalno delo mladog umetnika Valentina Tjutereva.

U saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sremska Mitrovica, u godini jubileja u „Lazarevom kutku“ moći će da se kupe specijalno urađeni proizvodi kao i limitirana serije posebne sremske rakije - 50 flaša za 50 godina.   


PROČITAJTE I:

SAVREMENA IKONA NA IZLOŽBI PORTRET NA IKONI 2023.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.