Identitet u amanet
identitet u amanet/29.08.2019.

Magični zvuci kavala u Manakovoj kući

identitet-u-amanet
  • serbska.net / Kaval Aleksandra Milutinovića
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaKoncert “Magični zvuci kavala” biće održan večeras 29. avgusta, sa početkom u 20:30 časova u Manakovoj kući.

Koncert će pratiti i radionica, koju, pored nastupa na ovom tradicionalnim instrumentu vodi Miloš Nikolić, muzičar i prvi profesor kavala u Srbiji. Više od dve decenije bavi se vizantijskom muzikom, njenom teorijom, praksom i notacijom. Vodio je vizantijski hor sa kojim je održao koncerte širom Evrope i izdao nekoliko kompakt-diskova.

Dugi niz godina izučava srpsku, balkansku i orijentalnu muzičku tradiciju. Svira kaval i gajde. Prvi je profesor je kavala u Srbiji. Predaje u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu. Sarađuje sa muzičarima i umetnicima različitih profila. Peva i svira sa Pavlom Aksentijevićem i u triju „Ved". Snima muziku za filmove i radio-drame. 

Ovaj program se realizuje u okviru manifestacije Manakovo kulturno leto, koju organizuje Tangram centar i Alpe Adria kulturna mreža u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu.

Sviranje na kavalu se nalazi na Nacionalnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa od 2012. godine.Kaval je tip dugačke polupoprečne svirale, otvorene cilindrične cevi, koja sadrži sedam rupica za sviranje na prednjoj strani i jednu na zadnjoj strani cevi, kao i četiri glasnice. Kraći kavali sa 6 rupica za sviranje nazivaju se svirajka ili šupeljka.

Na kavalu svira jedan izvođač, što je u tradicionalnoj praksi češće, a ređe je sviranje u paru, od kojih jedan izvodi melodijsku liniju, a drugi konstantan bordunski ton. Kaval je označen kao pastirski instrument, mada se na njemu izvode i melodije narodnih pesama, kao i tradicionalne igre.

Aleksandar Milutinović iz Vrnjačke Banje jedan je od retkih zaljubljenika koji izrađuje kaval na tradicionalan način bušenjem grane svrdlom kroz sredinu. Materijal nabavlja sa planinskih terena. Zidove kavala po posebnoj narudžbini tanji ručno sa preciznim merenjima kako bi debljina zida bila svuda podjednaka. Posebnu pažnju posvećuje ukrašavanju koje izvodi pažljivim rezbarenjem koristeći srpsko-vizantijske motive. Za Aleksandra je instrumet umetničko delo kome treba udahnuti dušu.
Uz kaval izrađuje i arbiju (drvena šipka koja se uvlači).


Kaval Aleksandra Milutinovića / Foto: serbska.net


Sviranje na kavalu, kao izvođačka praksa, dominantno je zastupljeno na Kosovu i Metohiji i to u predelu Šar planine, naročito u Sirinićkoj župi i Prizrenskoj Gori. Koristi se u pravoslavnim srpskim zajednicama, slovenskim muslimanskim zajednicama (Goranci) i albanskim muslimanskim zajednicama.

2018. godine naša ekipa zabeležila je tradicionalnu Goransku svadbu na Kosovu, u Radeši, kraj Dragaša, u jednom od "pregiba" Šar planine. Jedan od tracionalnih instrumenata uz koji se Goranci vesele je i kaval. Reportažu iz Gore možete pročitati OVDE.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.