Identitet u amanet
identitet u amanet/13.09.2018.

Kradljivci, lokomotiva i "Beograd na vodi"

identitet-u-amanet
  • Pixabay
  • Printscreen / RTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Danas

Policija je privela petoricu muškaraca zbog sumnje da su krali delove eksponata lokomotive iz depoa Železničkog muzeja, saopšteno je iz MUP-a. Do sada je poznato da su lopovi pre više od 10 dana provalili u depo Železničkog muzeja i odneli dobar deo skladištenih eksponata, među kojima i jednu od dve lokomotive koje su čuvane u ovom prostoru.

Sada je i konačno jasno da prostorom na kom se nalazi Muzej upravlja privatna investiciona kompanija „Beograd na vodi“ koja je pre mesec dana muzeju ukinula obezbeđenje.

Krađa dve lokomotive iz Železničkog muzeja u Beogradu samo je kruna dvogodišnjih kriminalnih aktivnosti vandala koje policija, i pored upozorenja i apela nadležnih u muzeju, nije sprečila u devastiranju vrednih eksponata.

U poslednjem slučaju, kada su njih šesnaestorica bukvalno isekli i izneli lokomotive nemerljive vrednosti, policiji je trebalo više od pola sata da izađe na lice mesta. Za to vreme kradljivci su, prema rečima očevica, spakovali alat i čak popili pivo.

Sve detalje krađe neprocenjivog eksponata srpske kulturne baštine proćitajte OVDE.

Direktor muzeja Nenad Vojčić izjavio je da je istorijska i kulturna vrednost lokomotiva nemerljiva i da je uništeno nešto što svet nema.

Kako piše Danas, sa očajem u glasu Vojčić je ispričao o vrednim eksponatima, ogorčen na neadekvatnu reakciju policije, ali i kompanije „Beograd na vodi“.

– Dve godine se borimo sa vandalima, prijavljujemo krađe policiji, ali otkrivanje vinovnika izostaje. Pisao sam MUP-u, ministarstvima kulture i saobraćaja, i pored reakcije ministarke Zorane Mihajlović da se eksponati moraju sačuvati, ništa nije urađeno. Tog kobnog 31. avgusta, kada su šesnaestorica vandala isekla i na volšeban način odnela dve lokomotive, u krugu muzeja je bio samo jedan radnik, jer je obezbeđenje prethodno ukinuto. On je, videvši šta se događa, upozorio vandale da su u pitanju vredni muzejski eksponati. Međutim, zapretili su mu batinama.

– Tada je pobegao i pozvao policiju. Lopovi su završavali posao, sakupili alat, i, zamislite, seli i popili pivo. Policiji je trebalo više od pola sata da dođe. S obzirom da su lopovi već bili otišli, podneta je prijava protiv NN lica, kaže Vojčić.

Dan nakon krađe, direktor muzeja imao je sastanak sa predstavnicima kompanije „Beograda na vodi“.

– Tada sam im rekao: Gospodo, ne morate više da brinete. Sada je sve rešeno, priča Vojčić.Najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, jedna je od isečenih i u delovima odnetih iz depoa muzeja, pre gotovo dve sedmice. To je najvrednija lokomotiva koju je Železnički muzej imao u zbirci. Druga lokomotiva datira iz 1952. godine. Inače, Muzej železnice nije bio planiran za rušenje, uprkos izgradnji Beograda na vodi, već je u okviru ovog projekta planirana njegova rekonstrukcija. Pitanje je šta će sada biti sa muzejom, s obzirom na to da su najvredniji eksponati ukradeni i uništeni.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd postavio je pitanje – ako Beograd na vodi nema obavezu čuvanja ovako vrednih eksponata, zašto je onda muzej praktično predat u ruke ove kompanije koja mu je ukinula obezbeđenje i dovela do ovog nemilog događaja?

– Upravo ono na šta smo upozoravali i zbog čega smo protestovali jeste to da je ceo ovaj deo grada otuđen od Beograda i Beograđana. Zemljište, objekti, javni prostori, a očigledno i naše nasleđe i eksponati u muzeju. Posledica toga što je taj privatni investitor ugovorom o ulaganju u Beograd na vodi izmešten iznad zakona države Srbije jeste i ovaj očigledno umišljeni nemar u kome je moguće da jedan od najvrednijih železničkih eksponata u ovom delu Evrope nestane, a da policija ovoliko traljavo i nezainteresovano reaguje – izjavio je Lazović za Danas. On ne očekuje da policija uhapsi počinioce, „isto kao što se nije bavila ni Hercegovačkom“.

Neprocenjiva šteta

Osim lokomotive, u krađi je uništeno i sedam strugova, dve vertikalne bušilice i ručno kovan vagon. Vrednost lokomotive koja je uništena je neprocenjiva, i materijalno i istorijski. Ne može da se nadoknadi niti popravi, jer delovi za nju ne postoje.

PROČITAJTE JOŠ:

SRUŠEN ISTORIJSKI KOMPLEKS U VALJEVU

ZLATIBOR - SPOMENIK JE POD HIPOTEKOM LAŽI

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box