Identitet u amanet
identitet u amanet/13.09.2018.

Kradljivci, lokomotiva i "Beograd na vodi"

identitet-u-amanet
  • Pixabay
  • Printscreen / RTS
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Danas

Policija je privela petoricu muškaraca zbog sumnje da su krali delove eksponata lokomotive iz depoa Železničkog muzeja, saopšteno je iz MUP-a. Do sada je poznato da su lopovi pre više od 10 dana provalili u depo Železničkog muzeja i odneli dobar deo skladištenih eksponata, među kojima i jednu od dve lokomotive koje su čuvane u ovom prostoru.

Sada je i konačno jasno da prostorom na kom se nalazi Muzej upravlja privatna investiciona kompanija „Beograd na vodi“ koja je pre mesec dana muzeju ukinula obezbeđenje.

Krađa dve lokomotive iz Železničkog muzeja u Beogradu samo je kruna dvogodišnjih kriminalnih aktivnosti vandala koje policija, i pored upozorenja i apela nadležnih u muzeju, nije sprečila u devastiranju vrednih eksponata.

U poslednjem slučaju, kada su njih šesnaestorica bukvalno isekli i izneli lokomotive nemerljive vrednosti, policiji je trebalo više od pola sata da izađe na lice mesta. Za to vreme kradljivci su, prema rečima očevica, spakovali alat i čak popili pivo.

Sve detalje krađe neprocenjivog eksponata srpske kulturne baštine proćitajte OVDE.

Direktor muzeja Nenad Vojčić izjavio je da je istorijska i kulturna vrednost lokomotiva nemerljiva i da je uništeno nešto što svet nema.

Kako piše Danas, sa očajem u glasu Vojčić je ispričao o vrednim eksponatima, ogorčen na neadekvatnu reakciju policije, ali i kompanije „Beograd na vodi“.

– Dve godine se borimo sa vandalima, prijavljujemo krađe policiji, ali otkrivanje vinovnika izostaje. Pisao sam MUP-u, ministarstvima kulture i saobraćaja, i pored reakcije ministarke Zorane Mihajlović da se eksponati moraju sačuvati, ništa nije urađeno. Tog kobnog 31. avgusta, kada su šesnaestorica vandala isekla i na volšeban način odnela dve lokomotive, u krugu muzeja je bio samo jedan radnik, jer je obezbeđenje prethodno ukinuto. On je, videvši šta se događa, upozorio vandale da su u pitanju vredni muzejski eksponati. Međutim, zapretili su mu batinama.

– Tada je pobegao i pozvao policiju. Lopovi su završavali posao, sakupili alat, i, zamislite, seli i popili pivo. Policiji je trebalo više od pola sata da dođe. S obzirom da su lopovi već bili otišli, podneta je prijava protiv NN lica, kaže Vojčić.

Dan nakon krađe, direktor muzeja imao je sastanak sa predstavnicima kompanije „Beograda na vodi“.

– Tada sam im rekao: Gospodo, ne morate više da brinete. Sada je sve rešeno, priča Vojčić.Najstarija lokomotiva iz kolekcije Železničkog muzeja, napravljena 1864. godine, jedna je od isečenih i u delovima odnetih iz depoa muzeja, pre gotovo dve sedmice. To je najvrednija lokomotiva koju je Železnički muzej imao u zbirci. Druga lokomotiva datira iz 1952. godine. Inače, Muzej železnice nije bio planiran za rušenje, uprkos izgradnji Beograda na vodi, već je u okviru ovog projekta planirana njegova rekonstrukcija. Pitanje je šta će sada biti sa muzejom, s obzirom na to da su najvredniji eksponati ukradeni i uništeni.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd postavio je pitanje – ako Beograd na vodi nema obavezu čuvanja ovako vrednih eksponata, zašto je onda muzej praktično predat u ruke ove kompanije koja mu je ukinula obezbeđenje i dovela do ovog nemilog događaja?

– Upravo ono na šta smo upozoravali i zbog čega smo protestovali jeste to da je ceo ovaj deo grada otuđen od Beograda i Beograđana. Zemljište, objekti, javni prostori, a očigledno i naše nasleđe i eksponati u muzeju. Posledica toga što je taj privatni investitor ugovorom o ulaganju u Beograd na vodi izmešten iznad zakona države Srbije jeste i ovaj očigledno umišljeni nemar u kome je moguće da jedan od najvrednijih železničkih eksponata u ovom delu Evrope nestane, a da policija ovoliko traljavo i nezainteresovano reaguje – izjavio je Lazović za Danas. On ne očekuje da policija uhapsi počinioce, „isto kao što se nije bavila ni Hercegovačkom“.

Neprocenjiva šteta

Osim lokomotive, u krađi je uništeno i sedam strugova, dve vertikalne bušilice i ručno kovan vagon. Vrednost lokomotive koja je uništena je neprocenjiva, i materijalno i istorijski. Ne može da se nadoknadi niti popravi, jer delovi za nju ne postoje.

PROČITAJTE JOŠ:

SRUŠEN ISTORIJSKI KOMPLEKS U VALJEVU

ZLATIBOR - SPOMENIK JE POD HIPOTEKOM LAŽI

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box