Klik na svetlost
klik na svetlost/28.04.2018.

Srušen istorijski kompleks u Valjevu

klik-na-svetlost
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:

U ponedeljak, 23. aprila, na Dan vojske, u godini kada obeležavamo stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, Valjevo je osvanulo bez kompleksa kasarni čuvenog 17. puka. Nestalo je 4.600 kvadratnih metara ovog kompleksa građenog od 1885. godine, smeštenog na 2,4 hektara atraktivnog prostora. Uništena je najstarija srpska kasarna, artefakt srpske istorije i prošlosti, spomen na nekadašnju istorijsku, pobedonosnu, herojsku srpsku slavu!


Napomenimo da je Ministarstvo kulture i informisanja 1. aprila poslalo Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu dopis u kojem upozorava da odlaganje stavljanja pod zaštitu ovog objekta može da dovede do katastrofalnih posledica po srpsko nacionalno biće i srpsko državno pravo. Direktorka Valjevskog zavoda odugovlačila je da naloženo joj potpiše i sprovede u delo.
Valjevskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture nije bilo dovoljno ni to što su iza zahteva za zaštitu ovog kompleksa stajali jednoglasno: Srpska akademija nauka i umetnosti – Odeljenje za istoriju, Ministarstvo kulture, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koje je obrazloženje iznelo na tri gusto kucane strane, i to jednog od najrespektabilnijih njihovih stručnjaka, podrška Udruženja Saveza potomaka ratnika Srbije 1912–1920, kao i niz pisama podrške rodoljubivih i patriotskih organizacija i udruženja, kao na primer Srpski memorijal, na čijem čelu je akademik dr Vasilije Krestić, Društvo istoričara, Memorijal bitke na Drini, Srpski svetionik, Savez potomaka Prvog svetskog rata i boračka organizacija istočne Srbije... pisma podrške i stručna obrazloženja generala, pisaca, arhivista.

Da li je slučajno i to da je kupac ugovor potpisao 22. novembra 2017, upravo kad je Republički zavod dobio ulaz u kompleks radi zaštite, a onda i bez rešenja o rušenju sa bagerom ušao u kompleks, opet pred vratima zaštite, u petak 20. aprila 2018. po podne oko 16 časova, kada državni organi ne rade?

Nijedan valjevski medij nije izvestio tokom vikenda da se nezakonito ruši najstariji kompleks kasarni u Srbiji, da nestaje jedan od simbola grada.

Politika/Hadži Mila Paramentić, Valjevo
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box