Identitet u amanet
identitet u amanet/21.10.2021.

Etno-samit "Tradicija Nova“ u Užicu

identitet-u-amanet
  • KOLO
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Etno-sajam „Tradicija Nova“ održaće se u Užicu od 19. do 25. oktobra u Narodnom pozorištu. Tokom manifestacije teroretičari i izvođači će, na radionicama i konferencijama i kroz izvođačke sadržaje, kako je najavljeno, „promišljati budućnost tradicionalne pesme i igre“.

Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo, objasnio je da je program koncipiran kao spoj tradicionalnog i savremenog.
Publika će, najavio je, imati priliku da se upozna sa repertoarom ansambla Libercuatro, koji neguje tango, kao i sa umećem višestruko nagrađivanog maestra Petra Marića, koji će izvesti svetski popularna dela u aranžmanu za elektronsku harmoniku.

Biće prikazani komad NP Užice „Boli kolo”, kao i plesna predstava “Slovo ljubavi” u izvođenju ansambla Una saga serbika, a publiku očekuje i zajednički koncert ansambla Kolo i ansambla Sluk iz Slovačke.

“Ovogodišnja radionica je inspirisana pesmom „Smrt Omera i Merime“. Predstava nastala tokom radionice, ove godine će prvi put izaći iz uobičajene „scene kutije“ i smelo osvojiti celokupnu scenu Narodnog pozorišta Užice“, kazao je Dekić.

Nacionalna naučna konferencija , koju organizuju ansambl Kolo i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, istakao je, okupiće stručnjake u oblasti izvođačkih umetnosti koji će, tokom pet dana, „promišljati i analizirati puteve razvoja tradicije i njenog baštinjenja“.

Peti po redu Etno-samit posvećen je umetniku Goranu Mitroviću, prvaku Ansambla, koji je iznenada preminuo u 51. godini života. 
Goran je postao član Ansambla KOLO 1990. godine i naredne tri decenije proveo stvarajući svojim telom, glasom i pokretom.

Učio je od prethodne generacije u jako teškom periodu i za Ansambl i za našu zemlju, ali sa početkom dvehiljaditih, Goran preuzima značajnije mesto i na sceni i van nje i 2006. postaje prvak Ansambla KOLO.

Tokom svih tih više od trideset godina rada i života kao Kolaš, Goran je uvek bio tu da pomogne kolegama, da prosledi znanja koja ima, da nasmeje saradnike. Nastupao je sa Ansamblom na nekoliko kontinenata, predstavljajući našu kulturu, naše nasleđe i našu tradicionalnu umetnost u najboljem mogućem svetlu.


PROČITAJTE I: 

TAMBURAŠI KAO DEO KULTURNOG NASLEĐA (VIDEO)


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.