Identitet u amanet
identitet u amanet/14.05.2020.

72. rođendan ansambla KOLO

identitet-u-amanet
  • KOLO
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KOLO
Svake godine, 15. maja već više od sedamdeset godina, Ansambl KOLO slavi svoj rođendan kroz pesmu, igru i muziku. Ove godine KOLO će proslaviti svoj 72. rođendan na potpuno drugačiji način - na daljinu. 

Tog dana, na Jutjub stranici KOLA, biće emitovan jedan od većih projekata iz savremene istorije Ansambla. „KOLO NA DAR“ je bio besplatan, poklon koncert koji je napravljen u centru Beograda, na Stadionu Tašmajdan.

Snimljen sa 14 kamera, i iz drona, koncert je kasnije pretvoren u prvi bioskopski film „KOLO NA TAŠU“ o našoj tradicionalnoj i narodnoj umetnosti. Taj film će biti emitovan premijerno u petak, 15. maja u 20 časova. 

Ove godine Nagradu za životno delo ansambl KOLO će dodeliti Bogdanki Bobi Đurić. 

Bogdanka Boba Đurić je dobar deo svoje karijere provela u Ansamblu. Od 1958. do 1970. godine, ona je bila umetnica u Ansamblu, a kasnije, na kraju dvadesetog veka, 1999. godine, ona je postala i njegova direktorka.Bogdanka Boba Đurić kao direktorka KOLA

Tokom dva mandata, kroz razvijanje novih koreografija, podmlađivanje kadra i stvaranje novih sekcija, Bogdanka je svojom sigurnom rukom izvela Ansambl iz teškog perioda devedesetih i postavila ga na put na kome smo i danas - čuvanje naše tradicije, ali i osvajanje naše budućnosti. Zbog svega ovoga, ona je više nego zaslužna dobitnica ovog priznanja Ansambla. Bogdanka Boba Đurić kao umetnica Ansambla KOLO

„Sa zahvalnošću i uzbuđenjem primila sam vest o Nagradi za životno delo koje mi dodeljuje Ansambl KOLO“, kaže Boba Đurić. 

Ona, takođe, nije očekivala priznanja za svoj rad „jer sve što sam radila, činila sam iz interesovanja i ljubavi prema poslu, časno vršeći dužnosti koje ih on nosi, a za koji sam se profesionalno opredelila, darujući mu veći deo svog života, ljubavi i rada”. 

Bogdanka dodaje da bi želela da ova nagrada bude podsticaj mnogim mlađim kolegama, koji sa entuzijazmom i sa ljubavlju prema narodnom stvaralaštvu produžavaju vek njegovog trajanja, jer po njenim rečima “bez sopstvene kulture nema ni postojanja jednog naroda”. 

“Ja sam od početka moga rada “Kolaš“ u duši i srcu i takva ostajem do kraja života. KOLO je moja ljubav, moje životno opredeljenje, a narodna igra najlepše što mi se dogodilo u životu. Još jednom hvala na ovoj časti i nagradi za moj rad”, zaključuje Boba Đurić. 

Njoj će nagrada biti uručena kada se steknu uslovi za to. Iz KOLA poručuju da će tradicija očuvanja srpskog kulturnog identiteta biti nastavljena i da će ponovo igrati kolo.


PROČITAJTE I: 

VIDEO | NEMANJA RADULOVIĆ - NOVI SPOT


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


PREPORUČUJMO I:


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.